Publicitat
Publicitat

“El fiscal tracta Trapero com el Vaquilla”

El fiscal de l'Audiència Nacional ha sigut molt dur en el seu interrogatori amb el major dels Mossos d'Esquadra

El tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha sol·licitat cap a les 15.45 hores, després de la declaració del major Josep Lluís Trapero davant la jutgessa Carmen Lamela, presó incondicional sense fiança per un presumpte delicte de sedició per tots els fets relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre. La magistrada ha resolt cap a les sis de la tarda, però, que no feia cas al fiscal.

Josep Lluís Trapero queda en llibertat provisional però la magistrada li retira el passaport

Fonts presents a les declaracions apunten que el fiscal Carballo, el número dos de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, ha exhibit especial duresa en l'interrogatori per videoconferència des de Barcelona de la intendent dels Mossos d'Esquadra, Teresa Laplana. La comandament de la policia catalana que es va encarregar de l'operatiu dels Mossos al carrer mentre la Guàrdia Civil feia l'entrada i l'escorcoll a la conselleria d'Economia, a la rambla de Catalunya, 19-21, el 20 de setembre, segons una diligència ordenada pel jutge d'instrucció de Barcelona Juan Antonio Ramírez Sunyer.

El fiscal ha demanat, després de la declaració de Laplana, l'aplicació de l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal, és a dir, la convocatòria de l'anomenada vista breu, en la qual les parts (en aquest cas, una sola acusació, la del ministeri fiscal) sol·liciten mesures cautelars a la jutge. Carballo ha sol·licitat llibertat provisional amb fiança de 40.000 euros, que és l'equivalent de la presó eludible amb fiança.

La jutge Lamela ha rebaixat la pretensió del fiscal i ha decretat llibertat provisional sense fiança, amb obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat més proper al seu domicili, lliurament de passaport i prohibició d'abandonar el país. Però vet aquí que la conducta del fiscal amb Laplana marcava un llistó: si demanava fiança per a Laplana, què sol·licitaria per al seu superior, Trapero?

Segons fonts presents a la declaració, s'ha vist de seguida quan Carballo ha començat a interrogar Trapero sobre els esdeveniments de l'1 d'octubre, tenint en compte que ja li havia demanat explicacions sobre la jornada del 20 de setembre a la declaració anterior, celebrada divendres 6 d'octubre. "El fiscal ha tractat amb un estil rude i displicent Trapero. L'ha presentat com un delinqüent, vaja, com el Vaquilla", ha dit una font jurídica present a la declaració. És a dir, com Juan José Moreno Cuenca, nascut a Badalona, aquell delinqüent, enganxat a l'heroïna, conegut pel seu costum d'envestir a qualsevol amb qui tingués un enfrontament i que va protagonitzar la pel·lícula 'Yo, "el Vaquilla"' el 1985.

Trapero, segons una altra font consultada, ha explicat que havia aplicat la filosofia exposada a la interlocutòria del 27 de setembre per la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas. La jutge Armas va suspendre l'ordre prèvia donada per la fiscalia als Mossos d'Esquadra; segons aquesta instrucció, s'havien de "precintar" els centres de votació abans del dissabte 30 de setembre, sense esperar a diumenge 1, i havien d'impedir, a més, que la gent votés al carrer. Segons la jutge, l'operació s'havia de dur a terme el diumenge 1 d'octubre "sense afectar la normal convivència ciutadana".

Trapero ha explicat a la jutgessa Lamela, segons la font consultada, que era millor en alguns casos deixar votar –ja que el referèndum no tenia validesa– que colpejar els ciutadans decidits a exercir el seu vot. El fiscal Carballo ha sol·licitat, en acabar la declaració, la vista breu i ha demanat presó incondicional per al major Trapero. És a dir, ha augmentat les mesures cautelars que havia sol·licitat per a Laplana. La jutgessa Lamela, però, ha deixat Trapero en llibertat provisional.