Misc 22/01/2018

Llarena ja té sobre la taula la petició de la fiscalia d'activar l'euroordre contra Puigdemont a Dinamarca

El jutge del Suprem, que no té intenció de tramitar la sol·licitud, és qui prendrà la decisió final

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Sánchez Melgar, en una imatge d'arxiu

MadridLa Fiscalia General de l'Estat ha cursat, a les 8.45 h, l'euroordre per detenir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cessat pel 155, que ha arribat poc abans de les nou del matí a Copenhaguen (Dinamarca). El magistrat del Suprem, Pablo Llarena, és qui ha d'adoptar ara la decisió de demanar o no l'arrest.

La sol·licitud de la fiscalia sol·licita a la fiscalia danesa l'arrest per delictes de rebel·lió (que conté malversació agreujada) i sedició. La fiscalia invoca la doble incriminació en comparar el delicte de rebel·lió i sedició a Espanya amb el que preveu l'article 98 del Codi Penal vigent a Dinamarca, que castiga la rebel·lió i sedició amb la pena de cadena perpètua revisable.

Article 98 del Codi Penal danès

"Qualsevol persona que realitzi un acte mitjançant l'ús de la força o que amenaci de posar l'estat danès o part d'aquest estat sota un règim estranger o que separi qualsevol part de l'estat serà castigat amb presó permanent".

La sol·licitud es fa partint de l'article 40, apartat 1, de la llei 23/2014 de reconeixement de cooperació mútua entre països de la UE. L'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) permet que quan es confirma la presència d'una persona en un país determinat no cal una euroordre generalitzada a tot l'àmbit europeu. Per tant, la fiscalia només demana a Llarena dirigir la petició al ministeri de Justícia danès.

La fiscalia coneix, segons fonts judicials consultades per l'ARA, que el magistrat Llarena no té intenció de tramitar la sol·licitud.

Risc baix

La Universitat de Copenhaguen, en rebre la proposta de Puigdemont de celebrar debat, es va posar en contacte amb la policia de la ciutat per consultar-ne els riscos. La policia va dir que l'esdeveniment presentava un risc baix.

A tot això, la Fiscalia danesa ha rebutjat pronunciar-se sobre una hipotètica ordre d'arrest europea contra Puigdemont. "No tenim cap comentari sobre el cas", ha dit a Efe Simon Gosvig, portaveu del ministeri fiscal danès.

Si el Suprem decideix reactivar l'ordre, Puigdemont seria detingut per la policia danesa i portat davant un jutge, i el fiscal general del Regne de Dinamarca -responsable directe del cas- demanaria llavors que li fos decretada presó preventiva. El fiscal reclamaria a les autoritats espanyoles l'enviament de la documentació relacionada amb el cas i, d'acord amb això, adoptaria una decisió, que pot ser apel·lada davant els tribunals.

La petició de l'euroordre de la fiscalia per detenir Puigdemont a Dinamarca
stats