20/09/2011

Som i serem gent creativa

3 min
El president Artur Mas va elogiar la creativitat catalana d'ahir i d'avui.

Som i serem gent creativa. Vet aquí un resum en quatre paraules de la conferència inaugural de la nova temporada que va impartir ahir al vespre el president Artur Mas al teatre Romea. El resum en versió tuit (140 espais) diria una cosa així: "Som i serem gent creativa si no ens deixem engolir per voluntats d'uniformització i si entenem la subvenció com a estímul però no com a dret".

Anuncio al Twitter que me'n vaig a escoltar el president Mas parlant del valor de la creativitat (ara la vida funciona així: piules abans, durant i després de fer tot el que fas), i algú amb esperit creatiu replica: "Diuen que és de les fluixes de Benet i Jornet". Però no: si avui és dilluns, no hi ha funció. Els polítics no són actors, per bé que sovint els toca fer tots els papers de l'auca. L'actual cap del govern català ja va pujar a l'escenari del Romea recitant versos de Martí i Pol, i ara hi torna per elogiar la creativitat en un sentit ampli.

"Si no haguéssim estat un país creatiu, probablement Catalunya no existiria", afirma el president d'entrada. La creativitat, diu, és un valor clau per explicar la pervivència i el futur de la nació catalana. I es llança a fer un repàs històric, per demostrar "fins a quin punt som hereus dels nostres grans moments de creativitat". Entre d'altres noms més específicament culturals, cita Ildefons Cerdà: "Encara avui és difícil trobar una rèplica de la qualitat urbanística del Pla Cerdà". Aquí li surt el polític que porta dintre: recorda que l'Ajuntament de Barcelona es va oposar al projecte d'urbanització de Cerdà i que l'aprovació oficial va venir de Madrid.

La creativitat, segons Mas, és "ser capaços de fer allò que altres no han fet o ser capaços de fer millor allò que altres ja fan". A vegades la creativitat sorgeix quan copies el que fan els altres i t'equivoques, però això el president no ho diu. Sí que recorda que tot procés creatiu exigeix un 1% d'inspiració i un 99% de transpiració, i ens anima a suar la samarreta: "Catalunya en molts moments ha excel·lit en el valor de l'ofici, i ara potser hem perdut una mica d'energia". Sort que conservem "la genètica de la creativitat", el "conjunt de valors compartits que fan que un poble destaqui perquè durant anys ha sabut transformar la creativitat en un valor social". Posa l'exemple de Nokia a Finlàndia i jo comprovo que he apagat el mòbil (fa poc que he saltat de Nokia a Apple: Steve Jobs, per cert, afirma que "la creativitat simplement consisteix a connectar coses").

"Crec que Catalunya viu un gran moment creatiu, una altra cosa és que es tradueixi en un progrés econòmic", admet el president, sincer. "En teatre, cinema, interpretació, gastronomia... en tots aquests àmbits i d'altres, Catalunya està molt viva". Entenc que la literatura forma part dels "altres". Del futbol sí que en parla explícitament: la creativitat del Barça no té fronteres.

L'ànima de Guardiola també ha sobrevolat el carrer Hospital durant la intervenció prèvia de Daniel Martínez, president de la Fundació Romea: "No podem prometre que matinarem, com proposava el més insigne representant de la nostra competència: treballem amb nocturnitat". I penquen molt, això sí.

Els dos enemics de la creativitat són, per Mas, l'homogeneïtzació ("formem part d'un Estat que sempre ha tingut la voluntat d'homogeneïtzar") i les subvencions enteses com a dret. "No faré referència a l'austeritat i a les retallades perquè algun dia m'he d'alliberar de parlar-ne". Acaba dient que el caldo de cultiu de la creativitat és la identitat del país: "El procés creatiu ha de tenir un cordó umbilical, amb una matriu, que és la nostra identitat".

Al Romea s'hi han reunit polítics, representants del món artístic i un personatge curiós: el pare Apeles, aquell senyor que cridava en platós de tele. Faig una enquesta d'urgència però ningú em sap dir per què és aquí. Una actriu i periodista especula: "Deu ser convergent".

stats