03/11/2019

‘Big data’, Big Brother, ‘Black mirror’

2 min

Aquesta setmana va saltar la notícia que l’INE comprarà a les principals operadores de telefonia, per un total de mig milió d’euros, les dades de geolocalització de tots els espanyols durant una sèrie de dies concrets. L’objectiu, segons l’organisme públic, és estudiar i descriure les pautes i comportaments de moviments, desplaçaments i concentració de la població. De seguida, a les xarxes socials, van començar a aparèixer queixes i preguntes per saber com inhabilitar que el nostre mòbil fos accessible. Aquestes dades s’entreguen sense el telèfon al qual corresponen i, per tant, no es pot saber quina persona és la que ocupa cada posició en el moment en què aquesta informació arribi a l’INE. Malgrat això, notícies com aquesta fan adonar-nos que realment la nostra informació és ja completament accessible: on som, amb qui parlem, què llegim, sobre quins temes ens preocupem, quines aplicacions fem servir, a qui seguim...

Les noves tecnologies han portat eficiència i accés immediat a la informació; tenim aplicacions al·lucinants que ens permeten seguir el vol d’un familiar al mòbil en temps real i alhora saber si plourà les properes hores allà on som. Però el preu, siguem clars, ha estat vendre la nostra privacitat. La figura del Big Brother, apareguda al segle passat, es referia a la capacitat d’un govern o autoritat pública de controlar els pensaments i vida dels ciutadans com a forma de limitar la seva llibertat. Mai no es va pensar que aquest Big Brother fos el big data. L’anàlisi de dades massives es troba en els primers compassos de vida i ja ha permès capgirar unes eleccions presidencials als Estats Units.

A Netflix, l’exitosa sèrie Black mirror especula amb situacions futures que la tecnologia permetrà, com ara veure records de la ment en una pantalla per investigar crims o fer servir els likes d’una xarxa social per determinar els ingressos personals. Sí, la tecnologia ens ha donat eines i capacitats inimaginables, però hem entregat la informació sencera de les nostres vides a canvi. El Big data és el veritable Big Brother i ens portarà cap a un futur Black mirror. Sens dubte.

stats