CO2 o NOx

No es tracta del nom d’un dels robots de la nova pel·lícula de Star Wars! CO2 i NOx són dos dels principals gasos contaminants que emeten els vehicles de combustió.

Trobo una vergonya la decisió del ministre Soria de no exigir la devolució de les ajudes del govern, pagades amb els nostres impostos, a la marca Volkswagen amb l’excusa que van ser adjudicades per rebaixar les emissions de CO2 (diòxid de carboni) i que els motors trucats amagaven “només” les emissions de NOx (òxid de nitrogen).

El NOx és una de les substàncies més perjudicials per a la salut. Jo visc en un carrer on hi ha molt trànsit al matí. Respiro un aire contaminat. Tota la ciutat està contaminada. Fa dos anys vaig patir un càncer, quimioteràpia inclosa, del qual mai no sabré la causa. ¿Ingredients dels productes alimentaris? ¿Contaminació? No ho sabem, em va dir el metge.

Les malalties respiratòries van en augment i els casos de càncer s’estan disparant al nostre país de manera alarmant. Volkswagen va rebre cent milions d’impostos nostres per posar cent mil cotxes als carrers que generen més òxid de nitrogen del que està permès i resulta que no han de tornar els diners perquè les emissions de diòxid de carboni (causant de l'escalfament global) sí que eren correctes. Au, va.

Tots sabem la importància de la indústria de l’automòbil al nostre país. L’ocupació directa i indirecta que genera és enorme. Però no podem vendre’ns i perdre de vista el que és fonamental per a les nostres vides: la salut ha d’anar al davant de l’economia; els diners són menys importants que la vida. ¿De què ens servirà la riquesa si estem tots malalts? El medi ambient és l’espai on l’economia es desenvolupa. Si destrossem el medi ambient, ens carreguem l’economia. Per què, en política, sempre preval el curt termini? Per què?