La DUI porta DIU

Conec una persona que volia tenir un fill amb la seva parella. El nen no arribava. Ell es va començar a preocupar. Potser hi havia algun problema. Ella no l’hi havia dit, però portava un DIU. Encara no volia tenir fills i no sabia com dir-l’hi sense perdre’l. Conflicte. I es van separar.

Els que em seguiu els dilluns en aquesta columna sabeu que parlo poc de política. Però avui ho faig. No m’agraden els programes electorals que contenen promeses impossibles.

Junts pel Sí inclou al seu programa un procés constituent que és impossible de dur a terme de forma unilateral sense l’aparició d’un conflicte nacional i internacional de dimensions importantíssimes.

La DUI era una condició d’ERC a CDC per tal de sumar-se a una candidatura única. Mas va haver de radicalitzar la seva postura per anar tots junts, que era l’objectiu. Però Artur Mas porta un DIU i li ha ocultat a Oriol Junqueras, com la parella del meu amic.

Mas sap perfectament que aquest procés no el podran fer junts. Les divergències per conformar una llista única són un acudit comparades amb les que es trobarà pel camí una DUI. Els punts a negociar amb l’estat espanyol que detalla el programa de Junts pel Sí són innegociables des de Madrid. Si s’ha de tirar pel dret i decidir el repartiment d’actius i passius unilateralment, serem denunciats davant la UE. No tinc cap dubte que CDC i ERC seran incapaços de recórrer junts aquesta part del camí. Artur Mas ho sap. I per això li va dir a Junqueras que volia tenir un fill amb ell. El seu objectiu és un altre: la internacionalització del conflicte per acabar forçant una consulta vinculant.

No us vull desil·lusionar. Estic a favor de la consulta i l’he defensat. Però Junts pel Sí es trencarà abans dels famosos divuit mesos. El 27-S servirà per conèixer la postura de la societat catalana, que és molt i molt necessari. Però per a res més. No us enganyeu: la DUI porta DIU.