20/12/2020

Llista d’efectes secundaris i adversos

2 min

Són els següents: úlceres pèptiques, hemorràgies digestives, perforacions, nàusees, vòmits, diarrea, sang en femta, aftes bucals, colitis ulcerosa i malaltia de Crohn. Inflamació de la mucosa bucal, estrenyiment de l’esòfag, pancreatitis. Moderat augment de risc d’atac cardíac o cerebral, hipertensió arterial. Angioedema, espasme dels bronquis, xoc anafilàctic, inflor de cara, llengua i laringe, espasmes, asma, taquicàrdia, hipotensió i xoc. Dolor en les articulacions i febre. Freqüents: fatiga o somnolència, mal de cap i marejos o sensació d’inestabilitat. Rars: formigueig, esponjament, visió anormal o borrosa, disminució de plaquetes, dels glòbuls blancs o vermells o granulòcits, pancitopènia, agranulocitosi, anèmia aplàstica o hemolítica. Molt rars: meningitis asèptica. Poc freqüents: alteracions de la visió.

És un resum de tots els efectes adversos de... l’ibuprofèn! Un dels fàrmacs que es venen sense recepta mèdica i que alguns prenem com si fossin caramels. Ara bé, el percentatge de persones que pateixen algun d’aquests efectes és ínfim en relació als avantatges que produeix. D’això se’n diu, en farmacologia, medicament segur. No vol dir que no pugui passar res. Vol dir que els beneficis, en relació als mals causats, en fan recomanable l’administració.

Les vacunes contra el covid s’han administrat a milers de persones amb efectes adversos més lleus que els d’un ibuprofèn. Els detractors responen amb dos arguments. 1) Encara no ha passat prou temps per conèixer possibles efectes que poden sortir més endavant. 2) Milers de persones no és suficient, ja que una incidència d’1/10.000 no es detecta, i es detectarà amb milions de vacunats. Resposta a la primera: és així amb totes les vacunes i medicaments. Moltes es comencen a administrar sense haver passat prou temps. La recerca sobre la millora de medicaments s’allarga anys des de l’aprovació. La diferència és que no ho seguim de prop i amb el covid sí, amb el resultat que estem posant en dubte un procés habitual en farmacologia. Al segon argument: és cert. Però incidències d’1 de cada 10.000 o 100.000 en relació a una morbiditat de l’1% i del 15% en gent gran és precisament el que fa que una vacuna s’anomeni segura. Avantatges superiors a riscos. El 27 de desembre comencem. Per fi!

stats