El joc de la gallina

Aquest joc consisteix a conduir un cotxe contra un altre que ve en sentit contrari. Perd el primer que es desvia per evitar la topada. Guanya qui s’arrisca més a esperar fins a l’últim segon.

Per guanyar has de convèncer el contrari que no giraràs el volant i que seguiràs recte. “Ja t’apartaràs tu, perquè jo no ho penso fer”. Si ningú no gira, els cotxes xocaran i tots dos jugadors moriran. La no cooperació porta al jo perdo, tu perds. Guanya qui actuï més irracionalment.

A la pel·lícula Rebel sense causa es va rodar una variant d’aquest joc: els dos conductors van en la mateixa direcció cap a un barranc, i perd el que salta del cotxe abans que l’altre.

Això va permetre que el director introduís l’anomenat factor incontrolable, que pot dur a un final catastròfic. Al Buzz, interpretat per Corey Allen, que juga contra Jim Stark (James Dean), se li enganxa la jaqueta a la porta i no aconsegueix saltar del cotxe. Mor despenyat.

Considero Artur Mas el James Dean que ahir va decidir saltar primer.

La versió digital de l’ARA em permet traslladar unes quantes preguntes als lectors i subscriptors:

Ha sigut un covard? O un valent? El cotxe de Mas... ¿caurà igualment pel barranc? Què representa per a vosaltres el cotxe que Mas ha volgut salvar? CDC? Junts pel Sí? El procés? Catalunya? Qui anava realment a l’altre cotxe?

Demano disculpes. Aquestes preguntes hauria de contestar-les jo, però no estic segur de la resposta perquè, tan bon punt s’acabava de tirar primer, James Dean va dir ahir: “Ara ja no estic obligat a no tornar a presentar-me; deixo la porta oberta”.

Necessitaria saber quin és el factor incontrolable que Mas té al cap.

Suggeriments?