Les tortugues d’en Kim

La setmana passada es va publicar una de les fotografies més surrealistes que he vist d’un líder. Es veu el dictador Kim Jong-un, vermell d’ira, renyant els directors d’un viver de tortugues i ordenant com haurien d’organitzar-lo. Diversos gerents del viver, dirigents del partit i un militar, avergonyits i morts de por, prenen apunts en una llibreta (semblen guàrdies urbans posant una multa). Busqueu la fotografia a internet si no l’heu vista perquè no té preu.

La imatge és absurda. En comptes d’infondre respecte pel mandatari, el ridiculitza. A mi m’ha fet riure. Normalment el partit difon fotos de Kim Jong-un somrient i complaent. Però s’aproxima el 70è aniversari del partit i, perquè tothom es posi les piles, volen que se’l vegi enfadat.

Ara bé, la situació que han ideat no té cap mena de credibilitat.

1) Algú pot creure’s que al viver no sabien que vindria Kim Jong-un? Però si impressiona com està tot de net. Si segur que fins i tot van pentinar les tortugues perquè estiguessin ben maques.

2) Quin coneixement tècnic de com organitzar un viver de rèptils pot tenir un polític? Imagineu Artur Mas donant instruccions detallades al Zoo de Barcelona de com s’han de cuidar les serps.

3) Què hi pinten un general i un total de set persones prenent notes de com es pot millorar la reproducció de les tortugues? Quin malbaratament de recursos! És una prioritat? ¿No tenen res més important a fer?

4) L’actitud sotmesa dels acompanyants és pròpia del que obeeix sense opinar i dóna la raó per evitar el càstig.

És una campanya feta des de la lògica comunista. Però des de la perspectiva democràtica transmeten una imatge patètica i còmica. A Corea del Nord, la farsa se’ls està tornant comèdia.