20/04/2016

Cimera amb poques expectatives a la Moncloa

3 min
Mariano Rajoy, que fa més de quatre mesos que està en funcions, rebrà aquesta tarda el president català Carles Puigdemont a la Moncloa.

MadridEn un mes el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’haurà reunit amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Mariano Rajoy. Amb el president del govern espanyol en funcions ho farà aquesta tarda a les cinc en la seva primera entrevista formal. L’última de Mas com a president va ser el 30 de juliol del 2014, mesos abans del procés participatiu del 9-N. Rajoy serà el quart líder espanyol amb qui es troba el cap de l’executiu. Altre cop el procés estarà sobre la taula, i com li ha passat amb Sánchez i Rivera, recollirà un altre no rotund. No només al full de ruta de Junts pel Sí -que preveu una proclamació d’independència al Parlament abans d’unes eleccions constituents que s’haurien de celebrar d’aquí quinze mesos-, sinó també a la proposta de referèndum acordat amb l’Estat, una proposta que el bloc del sí mai ha abandonat.

Així, les expectatives de grans acords són ben poques, segons admeten totes les parts. Un clima al qual no són aliens els agents socials. Ahir un important dirigent empresarial espanyol lamentava que la reunió servís “per fer-se la foto i poc més”. Les possibilitats de diàleg fructífer se circumscriuen a temes de marc econòmic general, com la necessitat de reformar el finançament o revisar els interessos que les autonomies paguen pels crèdits del fons de liquiditat autonòmica (FLA), o al paper que les comunitats han de tenir en l’acollida de refugiats. De fet, Catalunya ja es va avançar i va oferir col·laboració a Brussel·les.

Les baixes expectatives tenen a veure amb el desacord de fons i amb la situació de govern en funcions del PP. Rajoy fa temps que esperava veure Puigdemont. No vol aparèixer com un líder tou davant l’independentisme però tampoc tancat al diàleg. A diferència del que els passa als líders del PSOE, Podem i C’s, la cotilla de president en funcions l’estreny. En les últimes setmanes la Moncloa ha recordat que era Puigdemont i no ells qui havia de demanar l’entrevista i que si ho feia el rebrien de seguida. No hi ha, però, “marge per fer cap concessió o dur a terme alguna de les 23 demandes de Mas a Rajoy”. Unes propostes que el govern en funcions -“dedicat a la gestió ordinària i que no pot ni rellevar els ministres que pleguen”, com fan notar a la Moncloa- no pot atendre ara, però amb les quals tampoc no ha sigut diligent durant el tram final de la llarga legislatura.

La reunió no ha sigut fàcil de gestar. Es va haver d’acordar l’ordre del dia, i segons el Govern inicialment a la Moncloa no veien amb bons ulls abordar el procés. Puigdemont va dir ahir que espera “comprensió” de Rajoy, però el cert és que rebrà un sonor cop de porta del líder del PP, que ja actua en clau electoral. Al final, els gabinets de l’un i de l’altre van pactar una “agenda oberta” que inclourà el procés. Puigdemont insistirà en el referèndum i Rajoy a no qüestionar la sobirania nacional. A la Moncloa ja són partidaris “de parlar de tot” perquè, segons explicava l’entorn del president espanyol, “no s’entendria fer una altra cosa”.

Puigdemont va dir que aspira a no tornar de buit, i el portaveu del PP al Congrés, Rafa Hernando, explicava al matí que hi pot haver un diàleg fructífer (sempre deixant els resultats concrets per a la pròxima legislatura) en temes com el finançament. Aquest és un assumpte que ja va amb retard tot i la insistència dels territoris del PP per revisar el model pactat l’estiu del 2009 entre el PSOE i el tripartit català que es va acabar estenent a la resta d’autonomies de règim comú i que no ha resolt l’infrafinançament dels territoris més pròspers.

Un altre assumpte sobre el qual Rajoy està disposat a parlar i que també afecta territoris governats pel PP és la revisió dels interessos del 0,834% que les autonomies paguen pel FLA. Oriol Junqueras ja en va parlar fa setmanes amb el ministre Cristóbal Montoro i no en va sortir insatisfet. Així, el cap de l’executiu català du a l’agenda el procés; els drets socials; els “incompliments” de l’Estat en autogovern, infraestructures i economia, i la “judicialització de la política”, plasmada en les querelles pel 9-N o la bronca al Tribunal Constitucional.

Rajoy podria valorar la reunió

La Moncloa anuncia guant de seda però puny de ferro i demà no descarten que el mateix Rajoy doni rèplica a les explicacions de Puigdemont. El president català valorarà la reunió a Blanquerna, la delegació del Govern a Madrid, i en funció del que digui a la Moncloa compareixerà José Luis Ayllón, Soraya Sáenz de Santamaría o Rajoy. Serà per valorar desacords de fons.

stats