11/01/2013

Declaració sobiranista per la franja alta

3 min
UN PAS MÉS EN L'ENTESA
 El 'feeling' entre els partits de Mas i Junqueras segueix. Amb l'acord de governabilitat signat, han pactat la declaració de sobirania ara.

BARCELONAArtur Mas i Oriol Junqueras no sembla que estiguin amb la millor predisposició, si més no d'entrada, a ampliar el suport al dret a decidir i a la consulta per l'estat propi que volen convocar el 2014. CiU i ERC van fer arribar ahir al PSC, ICV-EUiA i la CUP -els partits oberts a donar suport al procés català- la proposta de Declaració de Sobirania que el Parlament hauria d'aprovar en la seva primera sessió ordinària, la del 23 de gener. I és un text per la franja alta, que d'entrada ja s'ha trobat amb un no rotund del PSC.

Nacionalistes i republicans asseguren, però, que la seva declaració -que deixa clar que l'objectiu de la consulta és ser un nou estat d'Europa i que la sobirania només resideix en el poble català- és "oberta" i que estan disposats a negociar-ho gairebé tot en pro del consens.

Això sí, asseguren que el fet que la proposta de declaració es filtrés ahir a primera hora de la tarda -poques hores després que el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, la fes arribar als seus homòlegs- complica les coses. I a partir d'aquí vénen les acusacions creuades que fan presagiar un desenllaç complicat. Els republicans sospitaven que el PSC no volgués realment entrar al joc de la negociació perquè el que estaria buscant seria presentar el dret a decidir "com una cosa de CiU i ERC", per aconseguir que ICV-EUiA també se'n despengés i "empetitir-lo". I els convergents consideren que la declaració no necessàriament ha d'oferendre els socialistes perquè, al cap i a la fi, "si es fa la consulta és per decidir sobre l'estat propi", i creueun que és irrenunciable fixar amb claredat el subjecte de sobirania. "Si no queda clar, ¿com carai ha de fer una consulta algú que no és un subjecte polític?", es preguntaven mentre feien vots perquè els socialistes "s'aclareixin d'una vegada".

Els socialistes estaven, per contra, contrariats per la concreció. Públicament el seu portaveu al Parlament, Maurici Lucena, va considerar el redactat "adolescent" i va anunciar que si no canviava molt hi votarien en contra. En privat, els dirigents del PSC explicaven que en els pròxims dies decidiran si esmenen el text i obren un procés de negociació formal. No volen avalar res fora de la llei i, per això, ahir van anunciar que demanarien al PSOE que la seva proposta de reforma constitucional -que pilota el president andalús, José Antonio Griñán- inclogui el dret de consulta per a Catalunya. Però això pot tardar anys. Per ara els partits tenen fins dimarts al matí -quan es reuneixen la mesa i la junta de portaveus- per consensuar la Declaració de Sobirania i incloure-la a l'ordre del dia del 23.

Els socialistes, i la resta de grups, hauran de fer el debat en els pròxims dies amb els focus al damunt. Fins ara CDC, UDC i ERC ho han fet discretament. El text proposat pren com a base el que va presentar Mas en un acte de campanya de la federació. Un document, més escuet que el d'ahir, que ERC va esmenar -sobretot en el preàmbul- per fixar l'objectiu de l'estat propi i que, en contra del que fixa la Constitució, la sobirania és catalana. El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va indicar que la intenció dels republicans era canviar-lo "de dalt a baix", però que ell ho va moderar i va evitar, per exemple, parlar d'estat "propi", i va indicar que parlar d'un estat en el marc europeu no exclou la via confederal. Va avisar als seus companys de viatge que el PSC i ICV "són fonamentals" i que CiU i ERC soles "no poden sortir-se'n de cap de les maneres".

I al mig, ICV. Els ecosocialistes discutiran i esmenaran. Posen pegues com que sembli una declaració pensada perquè el PSC no s'hi sumi i que sigui "determinista" amb l'estat propi. L'objectiu, per ells, ha de ser que el que aprovi el Parlament tingui un consens ampli i que sigui "difícil de qüestionar".

stats