19/05/2016

Díaz canta les absoltes al procés i vol pactar les reformes amb el PP

3 min
Díaz canta les absoltes al procés i vol pactar les reformes amb el PP

MadridNi Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras admeten canvis o que hagi descarrilat el full de ruta sobiranista que Junts pel Sí va pactar amb la CUP per tenir a punt la independència en 18 mesos, però fora de Catalunya cada cop més veus el donen per amortitzat. Ahir ho va fer la presidenta de la Junta d’Andalusia, la socialista Susana Díaz. “El tema dels 18 mesos a Catalunya afortunadament no s’ha produït, perquè era impensable que passés”, va dir, donant així per acabat el procés en un esmorzar a l’Hotel Ritz organitzat pel Nova Economia Fòrum. Divendres que ve serà Puigdemont qui dicti una conferència als mateixos salons convidat per l’entitat.

El pretès suposat final del procés sobiranista és el que justifica, segons la direcció del PSOE, que no sigui necessari plantejar-se mesures com el referèndum d’autodeterminació que, de nou, va oferir acordar Puigdemont a Rajoy en la seva última visita a la Moncloa. Díaz donava per amortitzat el procés dies després que la número dos del PSOE per Madrid, la jutge del Tribunal Suprem Margarita Robles, afirmés que no li semblaria forassenyat que, sempre que hi hagi un ampli acord, s’incorpori el dret a decidir en una reforma constitucional perquè no s’ha de tenir por “que la gent es pugui expressar”.

L’andalusa va afirmar que, ara que l’independentisme ha perdut la força que va tenir, toca plantejar “quin és el projecte espanyol” i presentar-lo “de manera atractiva” als catalans. “Al vestit li han saltat les costures, l’estat de les autonomies ja no dóna més de si”, va constatar. Es feia seu el discurs del PSOE segons el qual és imprescindible emprendre de seguida la reforma de la Constitució en clau federal, un model que, va recordar, per al socialisme andalús passa per acceptar reconèixer a territoris com Catalunya “singularitats” culturals però no per admetre tractes diferencials que consideraria “privilegis” que atemptarien contra el principi “d’igualtat”. Encara menys, doncs, un referèndum com el que es plantejava Robles.

Sí que veu urgent el debat del finançament. Però si Catalunya, com el País Valencià i les Balears, demana que sigui per no perdre posicions en la disponibilitat financera per càpita després del repartiment, ella els plantarà cara. Cal, al seu entendre, “un debat sobre com i en què s’ha de gastar cadascú els diners”. Manté que no ha de tenir més qui més genera, sinó qui més necessita.

La presidenta va referir-se a les reformes institucionals i va dir que la nova Constitució no es pot afrontar, com voldria Podem, sense el PP. “No podem plantejar canvis al marge del PP i si algú ho vol fer serà un error”, va dir. Per a ella els dos grans riscos d’Espanya i d’Europa són “el nacionalisme i el populisme”.

García-Margallo treu pit

El discurs de Díaz se centra en el segon tema en considerar esmorteït el primer, però el govern central no ho té tan clar. La setmana passada es va saber que, després dels informes enviats a ambaixades i de la pressió exercida a líders internacionals, ara el govern de Rajoy havia destinat dues funcionàries d’alt rang a desacreditar el procés a l’estranger. Exteriors va callar, però ahir el ministre José Manuel García-Margallo ho va confirmar. “És rigorosament cert”, va dir desafiant. Segons ell calia crear “un relat alternatiu” al de l’executiu català, ja que “no és tolerable” que es faci acció exterior a favor de la independència.

Els ‘barons’ defugen ara la batalla interna

Ni Susana Díaz ni Ximo Puig van voler entrar en qüestions internes malgrat l’evident distanciament amb Sánchez. La presidenta andalusa va afirmar que no sabia res de maniobres per rellevar el secretari general, a qui ella ha traslladat que, el 26-J, només val guanyar. Al seu torn, el valencià va descartar participar en cap conxorxa contra ell. Puig, enfrontat a Sánchez per haver-se negat a una Entesa valenciana al Senat, va mostrar-se confiat en un resultat “bo” del PSOE.

stats