03/12/2012

Duran, l'home que mai va ser allà

2 min
Duran, l'home que Mai va ser allà

BARCELONAEd Grane és un barber d'un poblet de Califòrnia a L'home que mai va ser allà , el film de Joel Coen. No és feliç amb la seva vida avorrida fins que les infidelitats de la seva dona li permeten capgirar-la. És mes o menys el que li ha passat a Josep A. Duran i Lleida. El gir independentista d'Artur Mas i el fiasco del 25-N (gens dramàtic si es mira el resultat del sobiranisme en conjunt) han donat ales a Duran per marcar perfil. Però ahir va fer com si això no tingués res a veure amb ell, com si mai hagués passat per allà.

Després que dissabte, en la roda de premsa posterior al consell nacional d'Unió, llancés els seus fidels Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí contra el gir sobiranista de CiU i els fes demanar de refer ponts amb el PP, el líder d'Unió -que controla 13 dels 50 diputats de CiU- va assegurar ahir que no discrepa de Mas. "Fer política amb 140 caràcters és difícil. Però que quedi clar que Unió no planteja altre pacte que amb ERC i/o PSC. Igual que Mas", va dir a Twitter, tot i que el president no planteja, ara per ara, altres aliances que no siguin amb ERC, i del PP ni en parla.

El missatge que va sortir del consell nacional d'Unió -i que, segons diverses fonts, Duran havia "treballat i ajustat" en els dies previs al conclave amb quadres del partit- va ser clar: el sobiranisme i una campanya dirigida només per CDC van perjudicar CiU. Per això ell va demanar, després de criticar a porta tancada els socis, no ser presoner del debat entre unionistes i sobiranistes.

Peticions i crítiques a la xarxa

Unes declaracions que, encara ahir, portaven cua. A Change.org es va fer una petició per demanar que deixés la secretaria general de CiU i al vespre ja l'havien signat gairebé 2.500 persones. I alguns dirigents de CDC se seguien desmarcant de manera explícita de Duran tot i que sense fer gaire sang. Dissabte ja ho van fer Josep Rull, Carles Puigdemont i Àngel Colom. I ahir el director de comunicació del Govern, Jordi Cuminal, i altre cop Josep Rull a través de les xarxes, que no van ser gaire benèvoles amb el líder d'Unió.

Diverses personalitats de l'entorn de Mas i de CDC tampoc es van estar de criticar el número dos de la federació: "Unió diu que s'han de refer ponts amb el PP!! Jo diria que abans, però, caldria retocar els ponts entre Convergència i Unió: trencant-los!!", deia l'economista Xavier Sala i Martín. Sabent que si això passa hi té més a perdre que a guanyar, Duran feia veure ahir que ell mai havia estat allà.

stats