23/01/2016

Iglesias aparca el referèndum per no donar excuses al PSOE

2 min
Iglesias aparca el referèndum per no donar excuses al PSOE

MadridEl gest de Pablo Iglesias fent versemblant davant del rei Felip VI i de l’opinió pública la possibilitat d’investir president Pedro Sánchez (més enllà dels moviments tàctics en què està instal·lada des del 20-D la política espanyola) ha fet donar un tomb a la investidura del pròxim president espanyol. Mariano Rajoy vol que l’esquerra miri d’articular una majoria i Iglesias desafia Sánchez a posar-s’hi. Amb murrieria, el líder de Podem busca atrapar el del PSOE. Tots dos posen els ous al cistell de la negociació, però també pensen a proveir-se d’arguments davant el seu rival a l’esquerra en unes hipotètiques eleccions. El secretari general de Podem no vol donar excuses al PSOE i per això ahir va apartar el referèndum català d’entre les prioritats.

A Podem saben -i això preocupa els dirigents d’En Comú Podem, els guanyadors de les últimes eleccions a Catalunya- que el PSOE en cap cas l’acceptaria i també són conscients que l’alternativa digerible al referèndum passaria per una reforma constitucional ambiciosa que, amb el PP ferit a l’oposició, és inviable atesa la seva capacitat de bloqueig. Per això, va oferir una consulta sobre la necessitat de reformar-la. Iglesias va formular al PSOE una oferta sobre punts amplis com garantir la integritat dels serveis públics, la lluita contra la corrupció i la independència dels mitjans públics. L’oferta incloïa també el dibuix d’un govern, al qual també caldria incorporar Esquerra Unida, en què Iglesias seria vicepresident i el partit lila tindria ministeris clau com ara Sanitat, Defensa, Educació i Interior. Fins i tot crearia un nou ministeri, el de foment de la plurinacionalitat, per temperar el debat territorial i que dirigiria Xavier Domènech, d’En Comú Podem.

Dies després de les eleccions Iglesias havia convertit el referèndum català en una línia vermella. I el PSOE i alguns mitjans la van convertir en l’única, cosa que va inquietar els sectors de Podem menys compromesos amb la demanda del dret a decidir. Ahir ell va afirmar que és “clar” que defensava el referèndum i assumia “que s’ha de discutir amb els altres”. Però entén, diu ara, que “no pot haver-hi línies vermelles”. En qualsevol cas, va indicar que la consulta, que té un suport ampli a Catalunya, “va guanyar allà el 20-D i és la voluntat dels ciutadans”.

En Comú nega pressions

Malgrat el que s’havia afirmat durant la campanya electoral, ahir des de Podem deien que l’assumpte mai va ser condició sine qua non per dialogar. El seu objectiu ara és que la consulta no domini el relat de les negociacions. Al seu torn, En Comú Podem negava qualsevol pressió d’Iglesias per diluir el referèndum i assegurava que el ministeri de Domènech seria “la millor garantia” perquè se celebri.

Iglesias considerava que la seva oferta és una oportunitat perquè Sánchez, que volia esperar que Rajoy fracassés en la investidura, es faci fort al partit, ara dividit, i demostrés que no són els barons els que marquen el camí. Unes afirmacions que el PSOE, doblement interpel·lat i pressionat, troba ofensives.

stats