07/09/2011

L'aparell del PSC no farà lloc als exalcaldes a Madrid

2 min
La cap de cartell del PSC a les generals, Carme Chacón, en una reunió de l'executiva del partit amb el secretari d'organització José Zaragoza.

Barcelona.El 9 de març del 2008 van ser les últimes eleccions generals. El PSC les va encarar en un clima d'eufòria. CiU era a l'oposició i el PP arrossegava el llast de la campanya anticatalana de l'Estatut. Els socialistes catalans governaven, a més de l'Estat, la Generalitat, tres de les quatre diputacions i tots els grans ajuntaments. Carme Chacón i l'aparell del partit van fer les llistes sense pressions i donant l'alternativa a nous valors del partit, tal com van fer també l'any 2004 quan José Montilla va ser el candidat. Ara les coses han canviat i hi haurà autèntics cops de colze per ser a la llista.

El secretari d'organització, José Zaragoza, pilotarà el procés, i aquests dies ja sondeja el territori per saber encaixar els actuals diputats i dirigents que han quedat sense càrrec institucional en una llista que sembla lluny, molt lluny, de repetir els 25 escons del 2008.

Rubalcaba no vol ni alcaldes

Una de les primeres decisions que ha pres la direcció del partit és no acomodar alcaldes derrotats el 22 de maig a les urnes al Congrés. De fet, Alfredo Pérez Rubalcaba no vol alcaldes a les llistes del PSOE. El PSC no té tradició de fer-ho i aquest cop tampoc tenien pensat trencar-la. Però ni tan sols contemplen que caps de l'oposició com Jordi Hereu, de Barcelona, Jordi Serra, de Badalona, o Pia Bosch, de Girona, puguin fer el pas amb l'objectiu de reforçar la seva projecció pública gràcies a l'escó a Madrid.

A la determinació política s'hi suma en aquest cas la necessitat de comprometre els mínims llocs possibles a la llista que encapçalarà Chacón. I la mateixa sort que correran els exalcaldes valdrà per als independents. Des del carrer Nicaragua ja han mentalitzat la ministra de Defensa, proposada com a candidata per l'executiva i que ara haurà de ser ratificada pel consell nacional, que vagi descartant la idea d'incorporar algun independent per reforçar la llista. "El marge per a incorporacions és nul", avisen.

El nucli dur dels 25 diputats del PSC a Madrid seguirà. Així, Teresa Cunillera, vicepresidenta del Congrés i veterana cap de cartell per Lleida, té assegurat seguir, i el mateix passarà amb els dos caps visibles del socialisme català a la cambra baixa, Francesc Vallès, coordinador del grup i cap de cartell per Tarragona el 2008, i Daniel Fernández, secretari general del grup socialista. També té assegurat un lloc de sortida el diputat per Girona Àlex Sáez, que s'ha incorporat a l'equip de col·laboradors de Rubalcaba. Pel que fa a la resta, no hi ha res decidit i el partit esgotarà els terminis.

Picabaralla Montilla-Maragall

La intenció de la direcció és aparcar el debat precongressual, ja que el conclave socialista se celebrarà després de les generals, concretament a mitjans de desembre. Ahir seguia, però, el creuament de declaracions entre les diferents faccions del PSC. Dilluns l'exconseller d'Educació Ernest Maragall es va queixar de la invisibilitat del partit en el debat sobre la reforma de la Constitució. El primer secretari, José Montilla, va suggerir a Maragall "que es posi ulleres" per veure la feina del partit a Madrid. Immediatament l'exconseller li va replicar a Twitter: "D'acord. Vaig encarregant set milions de lupes i així potser tots els catalans ho veiem millor".

stats