23/05/2016

El PSOE no vol el vot “ni del rancor ni de la por”

3 min

MadridPedro Sánchez intenta trencar la polarització entre el PP i Podem. El secretari general del PSOE és conscient de fins a quin punt les enquestes publicades el deixen fora de la lluita per la primera posició i intenta erigir-se en l’opció central contra el que considera que són els dos extrems de cara a les eleccions del 26 de juny. Si la setmana passada citava Adolfo Suárez per prometre “honestedat”, ahir s’esforçava a marcar distàncies amb els rivals. Envoltat de la plana major del partit, que va tornar a transmetre una imatge d’unitat, va afirmar que els ciutadans no l’han de votar “ni per rancor ni per por”. Es distanciava així de Pablo Iglesias i de Mariano Rajoy, que, segons ell, usen aquests arguments per demanar el suport a les urnes. Segons ell, cal anar-hi “sense pensar en el que va poder ser i no és” i “amb il·lusió” perquè si no, va raonar, “no hi haurà canvi”.

“Sortim a guanyar, i jo seré generós com no ho han sigut amb mi”, va proclamar, i assumia així el repte de guanyar per sobreviure al capdavant del partit que li marquen barons com l’andalusa Susana Díaz. Tornant a posar damunt la taula el que va passar entre les eleccions del 20-D i la nova convocatòria dels comicis, va indicar que el més greu no és que ell no fos president, “sinó que es bloquegessin un munt de canvis” després de “posar en marxa el rellotge de la democràcia” acceptant intentar ser investit.

El preu de no facilitar el canvi

Sánchez es va mostrar convençut, això sí, que els que no van fer possible el canvi “pagaran a les urnes el que han fet” perquè ell ha complert la promesa “de no ser president a qualsevol preu”, en referència als acords amb els independentistes que no va voler ni plantejar-se per a l’acord d’esquerres amb Podem.

El líder del PSOE va apel·lar a l’orgull de partit, “que no s’ha de presentar ni amb paperetes apaïsades” ni amb sopes de sigles com han fet Podem, IU i Equo. Va prometre una campanya “neta” que donarà lloc a un govern “de l’honradesa intransigent” allunyat dels casos de corrupció del PP, segons ell. Un dels projectes que va afirmar que liderarà serà per fer “un gran acord per reformar la Constitució”. Una reforma que el PSOE vol federal i que en cap cas podrà incloure el dret a decidir: “El que inclourà serà el dret a conviure units”, va afirmar en el primer gran míting dels socialistes per al 26-J.

Imatge d’unitat

El PSOE va celebrar ahir al migdia a Madrid el seu gran acte de precampanya. La direcció del partit va triar un recinte petit, l’auditori de l’ONCE, amb capacitat per menys de 2.000 persones, cosa que va provocar que un miler de militants es quedessin al carrer. Els socialistes ho van aprofitar per mostrar una imatge d’unitat que els permeti capgirar les enquestes i transmetre sensacions positives al voltant de la candidatura de Sánchez, que també va mostrar els que serien els seus ministres si guanyés. Si la setmana passada Sánchez es va fer presentar per la presidenta andalusa, Susana Díaz, ahir el van acompanyar tots els barons, llevat del manxec Emiliano García-Page, i tots els exsecretaris generals del partit. Només hi va faltar Felipe González, que va gravar un missatge de suport. Ángel Gabilondo, cap de files a Madrid, va demanar “entrega” i “lleialtat absoluta”.

Els socialistes van presentar també un vídeo en què relaten els èxits dels seus executius i les mesures socials que han anat aprovant. La feina feta és un dels reclams de Sánchez, que el líder socialista contraposa a les expectatives que, sense cap experiència en la gestió, genera Podem.

stats