13/01/2016

Rajoy no vol “equidistància” del PSOE amb el procés

3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la junta directiva del PP, reunida en la vigília de la constitució de les Corts.

MadridMariano Rajoy va ser reiteratiu en el fons del seu discurs, però cada cop apuja més el to en les seves formes, ja sigui a l’hora de pronunciar un discurs o de cessar formalment el president de la Generalitat. Ahir, davant la junta directiva nacional del PP, una hora abans de la presa de possessió de Carles Puigdemont com a nou president català, va voler enviar un missatge tranquil·litzador als seus afirmant que al seu govern no li faltarà “ni fermesa ni determinació” per plantar cara al procés sobiranista després que el nou cap de l’executiu català “no hagi canviat res del munt de despropòsits que havien estat dient” els independentistes. Per tot plegat, va dir, cal unitat dels partits constitucionalistes, que no poden ser “equidistants” situant Mas però també les polítiques del PP en la gènesi del conflicte polític.

Rajoy va assegurar que ell entén “la política des del diàleg i amb moderació” i que així seguirà sent, però que això no pot anar en detriment de la fermesa en defensa “de la unitat d’Espanya, la sobirania, la igualtat i la convivència”. Tot, segons ell, empara la seva defensa contundent “del projecte comú”. Encara que el govern estigui, com és el cas i no se sap fins quan, en funcions. “L’Estat funciona sempre i la democràcia té la fortalesa de sempre. Tenim tots els instruments i qualsevol vulneració de la llei tindrà la resposta proporcionada de l’estat de dret per defensar la llei i democràcia”, va dir. En aquest sentit va garantir que “no s’obrirà cap procés constituent ni es faran estructures al marge de les de l’Estat”.

Enuig amb Pedro Sánchez

Igual que va fer diumenge en la seva intervenció a la Moncloa, ahir va assegurar que no en deixaria passar “ni una contra la unitat d’Espanya o el que han decidit els tribunals”, en referència als possibles desacataments al Tribunal Constitucional. El seu objectiu és que la resposta “proporcionada” es doni “d’acord amb la resta de forces polítiques constitucionalistes”, tal com s’ha fet fins ara. Rajoy no està disposat a acceptar el “trencament unilateral de regles de convivència”. A Podem, i al PSOE per si hi vol pactar, li va llançar una advertència: “No s’hi valen les equidistàncies aquí, no és el mateix qui vol liquidar la llei que qui la defensa”, deia enutjat perquè Sánchez hagués dit que els “culpables” són els independentistes però que quatre anys més de Rajoy només donarien ales al procés.

Tanmateix, el cap de l’executiu espanyol va criticar que Sánchez afirmi que vol promoure reformes constitucionals amb partits com ara Podem, que no creuen, segons ell, en la sobirania nacional. Així, va afirmar que ho frenaran els vots del PP, que té capacitat de veto tant al Congrés com al Senat.

La Moncloa va redactar dilluns el decret de cessament d’Artur Mas com a president que ahir es publicava, signat pel Felip VI, tant al Butlletí Oficial de l’Estat com al Diari Oficial de la Generalitat. En el cas dels anteriors presidents s’hi afegia l’“agraïment als serveis prestats”. Es va fer per a Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla. També per a sobiranistes com Juan José Ibarretxe o imputats per corrupció com ara Francisco Camps. Mas no va merèixer, però, aquesta atenció, tot i que, en l’acte de presa de possessió de la tarda va replicar amb una aplaudida ironia: “Jo sí que agraeixo els serveis prestats a tothom”.

stats