22/01/2016

Felip VI tanca la ronda de consultes amb Podem, el PSOE i el PP

5 min
Pablo Iglesias saluda el rei Felip VI. ÁNGEL DÍAZ / EFE

MadridMariano Rajoy és un home previsible. No vol coses rares ni sorpreses. Per això pretén que, com a guanyador de les eleccions del 20-D, la seva candidatura se sotmeti al debat d’investidura i que, a més, ho faci en primera instància. Així ho va confirmar ahir el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va indicar que avui a la tarda, a l’audiència al Palau de la Zarzuela, traslladarà a Felip de Borbó la seva “ferma voluntat” d’intentar formar un govern “d’ampli acord”. Hores després el cap de l’executiu va explicar que es veu “amb totes les forces” i que “evidentment” se sotmetrà a consideració del Congrés.

Rajoy va demanar a Pedro Sánchez, el líder del PSOE i de qui necessita com a mínim l’abstenció, que “es relaxi” i tingui “altura de mires” per resoldre l’assumpte en quinze dies i no fer aliances nocives, i va reiterar la seva aposta per un govern del PP, el PSOE i C’s per poder fer “reformes per molts anys”.

L’audiència amb Rajoy serà l’última de les que avui farà el monarca. A les 10.00 hores s'ha reunit amb Pablo Iglesias, i des de les 12.00 ho està fent amb Pedro Sánchez. Amb ells, el monarca espanyol ha de tractar sobre una investidura que, per ara, és lluny de resoldre’s en un sentit o un altre. No hi ha ni negociacions.

Ara toca, segons el PP, fer “de la necessitat virtut” i cedir, malgrat que Rajoy i el PP són lluny de la majoria absoluta i només tenen a l’abast el suport d’alguns dels socis regionalistes, com el Fòrum Astúries o la Unió del Poble Navarrès. Segons el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ahir va ser a la Zarzuela, el rei proposarà com a candidat Rajoy.

En les últimes hores havien aflorat especulacions i rumors sobre escenaris alternatius, ateses les dificultats de Rajoy per trobar interlocució i suports per ser investit en un debat que s’hauria de celebrar la setmana que ve o la primera de febrer. A partir del primer debat d’investidura (si el candidat no obté la majoria absoluta en primera volta ho pot intentar per majoria simple 48 hores després) comença un compte enrere de dos mesos. Si cap nom proposat pel rei prospera es tornarien a convocar eleccions, que serien a finals de maig o al juny.

Dirigents del PP havien filtrat la seva preocupació per la inacció de Rajoy, que fa dies que lamenta que Sánchez i el PSOE no hi vulguin negociar. Fins i tot hi havia qui, amb el gest d’Artur Mas a la retina, alimentava la possibilitat d’un pas al costat de l’actual president per facilitar que qualsevol altre candidat del PP més amable fos investit. Altres veus havien especulat amb la possibilitat que el rei, després de la ronda de contactes, no proposés cap candidat i instés els partits a seguir negociant per convocar d’aquí uns dies una segona ronda amb els grups.

El govern treballa en el discurs

Res d’això passarà, segons les declaracions del mateix Rajoy sobre la seva determinació de demanar al rei que el proposi com a candidat. De fet, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, molt pròxim al cap de l’executiu, va explicar que ja prepara materials per al debat d’investidura. Segons fonts pròximes, malgrat que no ha pogut obrir diàleg amb Sánchez, al seu discurs farà ofertes concretes per forçar la negociació amb els socialistes.

Altres, però, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, encara alimentaven ahir la brama que el PP deixi passar Sánchez i que Rajoy proposés al rei que el líder del PSOE se sotmeti primer a la investidura. Al PP apuntaven que així, i quan Sánchez tampoc ha parlat formalment amb Podem (tot i que Compromís i les Marees estan disposats a investir-lo), quedaria palesa la debilitat del PSOE i la seva llunyania amb l’esquerra alternativa i el PNB, que ahir ja va posar com a condició el dret a decidir per a Euskadi.

L'ala dura del PP, però, posa fins i tot sobre la taula que Rajoy renunciï a ser president si això facilita un pacte on els populars segueixin governant. La presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre, ha reivindicat un acord amb el PSOE o Ciutadans amb "els sacrificis personals que facin falta i amb les concessions que siguin necessàries" i en el qual "el de menys sigui qui el presideix". Aguirre ho ha assegurat durant la seva intervenció davant la junta directiva del PP regional, on ha dit que no és "hora per a les ambicions personals".

El líder del PSOE deia que ell estaria disposat a sotmetre’s a la investidura si el rei l’hi demana, tot i que entén que és a Rajoy a qui li toca primer en tant que guanyador el 20-D. La direcció del PSOE va enviar un missatge tranquil·litzador en el sentit que mantindrà informats els barons quan comenci a negociar. Albert Rivera, que també es va reunir ahir amb el rei, va demanar al PP i al PSOE un esforç per arribar a acords i va afirmar que el seu partit hi ajudaria sense marcar preferències. Des de Catalunya, el Cercle d’Economia demanava l’entesa i alertava contra noves eleccions.

No ser “instrumentals”

La investidura espanyola manté en standby les relacions entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat. Ahir Rajoy va caure de quatre grapes en una broma radiofònica de Ràdio Flaixbac i davant un fals Carles Puigdemont va evidenciar que no tindria problema a reunir-s’hi immediatament i que tampoc té gens clara la investidura. A Palau han decidit que no es reuniran amb un president en funcions que no té clara la continuïtat. “Quan hi hagi nou president ens hi reunirem per tractar temes formals, també la independència”, asseguren. Puigdemont no vol que el PP “l’instrumentalitzi”, com ha fet fins ara amb el procés, en les negociacions.

Domènech porta el dret a decidir a la Zarzuela

Sense treure’s la mà esquerra de la butxaca, el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va saludar ahir per primera vegada Felip VI. El monarca va rebre’l a la Zarzuela durant una hora i mitja –deu minuts més que no pas el líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs–, en una trobada que va descriure com a “molt interessant”. Domènech va traslladar al rei la necessitat de celebrar un referèndum a Catalunya, la pedra angular de la seva candidatura. Però si una cosa li va deixar clara és la seva intenció de votar en contra de Mariano Rajoy i d’intentar persuadir al màxim el PSOE sobre el dret a decidir. De fet, el líder d’En Comú Podem va assegurar –ja en la roda de premsa després de l’audiència– que està “convençut” que acceptar el referèndum serà el pas més fàcil per a Pedro Sánchez. Però, per ara, veu molt lluny un pacte amb el líder del PSOE, a qui va acusar d’estar “construint una imatge que ja està tot resolt” per a la seva investidura quan no hi ha “cap tipus de diàleg”.

stats