L’ESCENARI ESTATAL
Misc 11/02/2016

Sánchez manté la fe a ser investit davant uns aliats molt escèptics

A Podem qualla que el PSOE està en una “fugida endavant” i prepara noves eleccions

i
Ferran Casas
4 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir al Congrés amb els líders de la UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo.

MadridNomés Pedro Sánchez i el seu nucli dur al PSOE creuen encara en les opcions que té el líder socialista de ser investit president. “Cada dia que passa veiem més possibilitats de formar govern”, deia ahir el seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando. La resta veuen cada cop més remotes les opcions que configuri una majoria de govern. Sánchez, que espera sotmetre’s amb èxit al debat d’investidura a finals de mes, és encara lluny d’aconseguir alhora el suport de Ciutadans -amb qui se sentiria més còmode- i de Podem, als quals numèricament necessita. I Mariano Rajoy continua mirant-s’ho fent moviments molt mesurats i advertint que ningú pot comptar amb els vots del PP si no són per tornar-lo a fer a ell president.

Ahir diferents fonts consultades es mostraven molt escèptiques sobre el desenllaç de les negociacions, que en el cas de Podem estan, a més, absolutament encallades. El PSOE, de fet, es planteja violentar la situació arribant al debat d’investidura sense cap acord tancat. “Sánchez pot proposar allà el seu document de govern, que Pablo Iglesias va admetre que sembla calcat al de Podem, i a veure què voten, perquè, si és que no, ho hauran d’explicar molt bé dient el que diu en temes com l’habitatge i la fiscalitat”, exposa un dirigent del partit que no es compta entre els optimistes i molt crític amb l’actitud del partit lila.

Els socialistes saben que, en cas que prosperi la investidura amb el suport del PSOE i C’s, l’abstenció de Podem i algunes minories i el vot en contra del PP, la situació seria molt difícil de gestionar. “Però Sánchez ja seria president”, afirmen.

A Podem són conscients de la situació, però no estan disposats a sotmetre’s a cap “xantatge”. L’entorn d’Iglesias lamenta que Sánchez estigui immers en una “fugida endavant” pensant a carregar-se d’arguments i enfortir-se de cara a unes noves eleccions que al PSOE ja no li fan tanta por. Intueixen que poc abans de la investidura negociaran “de veritat” però amb poc marge, i temen que no vulguin abordar una coalició de govern. Iglesias vol parlar també de ministeris, ja que no està disposat a donar suport al PSOE perquè governi en solitari quan només té 300.000 vots més que ell. Per això, asseguren que, si cal, prendran decisions “que no seran agradables” i votaran no escudant-se en la incompatibilitat de la seva agenda econòmica amb la de C’s.

Marató de reunions pel canvi

L’entorn d’Iglesias considera que Sánchez només aprofita el temps negociador “per fer-se un perfil de presidenciable que no va tenir en la campanya” i enfortir la seva posició dins el partit per tornar a ser candidat. El líder del PSOE segueix amb la seva atapeïda agenda de reunions. Ahir va ser el torn dels sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, i la patronal. Els primers van fer vots per un govern de canvi, tot i que també hi voldrien C’s. Rivera, però, insistirà avui a Rajoy que cal que s’impliqui en un govern que, d’una o altra manera, tingui el suport del PSOE, C’s i el PP. El líder dels empresaris, Joan Rosell, va afirmar que les propostes de Sánchez tenen “bones intencions” però que cal veure què es pot fer i què no i que ara és necessària una Espanya “que sigui un estat fort i unit”. L’aspirant del PSOE també es va veure ahir amb entitats ecologistes, representants del món educatiu i professionals de la salut. Avui es trobarà amb col·lectius feministes. Tot per exhibir suport social a la seva alternativa.

I si a Podem, com també a C’s, són escèptics davant l’optimisme d’Hernando després de reunir-se amb el PNB -els bascos van demanar un tracte singular que els va ser concedit després de constatar cert “centralisme”-, els seus socis d’En Comú Podem no ho veuen més clar. Un cop recordats els sacrificis programàtics i la necessitat d’oblidar que, per a ells, implicarà fer president Sánchez, el seu cap de files al Congrés, Xavier Domènech, va insistir que és necessari que en qualsevol pacte “hi figuri la paraula referèndum. Iglesias i els seus parlen poc del tema i el PSOE continua tancat en banda tot i que ho abordarà amb Domènech. “Seiem i parlem”, deia Hernando. La seva proposta continua sent la reforma de la Constitució, que necessita majories més qualificades que cedir competències per fer la consulta. El dirigent del PSOE no preveu la possibilitat que el PP la torpedini. “Diuen que estan oberts i esperem que no estigui condicionat a si són al govern i que no siguin oportunistes”, va dir amb murrieria.

Amb qui no vol parlar gaire el PSOE és amb els sobiranistes. Dimarts Sánchez es reunirà amb ERC i DL, però per dir-los que no vol els seus vots, malgrat que podrien ser imprescindibles si C’s es despenja. Considera que el vot independentista, que ara per ara no té a l’abast, li crearia més problemes dels que ja té a dins i fora del PSOE.

stats