11/03/2016

Podem es guareix les ferides carregant contra el PSOE

3 min
El to de Pablo Iglesias al debat d’investidura de Pedro Sánchez no va agradar a  Íñigo Errejón, que manté diferències amb el líder de Podem, fins ara no evidents.

Madrid“No hi haurà gran coalició, el que cal aquests dies és que Podem recapaciti i desbloquegi la investidura”. Aquesta era ahir la idea força en la intervenció a Euskal Telebista d’Óscar López, portaveu del PSOE al Senat i home de confiança de Pedro Sánchez. La pressió dels socialistes a la formació de l’esquerra alternativa perquè s’adhereixi, sense concessions programàtiques o polítiques, al pacte de govern signat entre el PSOE i Ciutadans i permeti la investidura serà màxima i anirà a més en els pròxims dies. O govern socioliberal amb suport de Podem o eleccions el 26-J. Els socialistes no preveuen una altra sortida, que passaria pel PP. Podem és la peça que no els encaixa, i les tensions internes a la formació de l’esquerra alternativa poden ser determinants. De moment, tanquen files.

Els dirigents de Podem estan mentalitzats de la forta pressió que, fins al 2 de maig, quan es convocarien automàticament les eleccions si no hi ha pacte abans, rebran del PSOE i el seu entorn. Una pressió que si no té èxit sospiten que serà usada pels socialistes per justificar una gran coalició amb el PP o per culpar-los de la repetició d’eleccions, un escenari que ara ningú desitja pel risc de càstig generalitzat.

La inestabilitat política afecta els partits i a Podem (una formació de creació recent i amb una estructura per consolidar i amb cultures militants diverses) es fa notar molt. El partit viu una crisi a Madrid, amb un enfrontament entre afins a Pablo Iglesias i afins a Íñigo Errejón que pot degradar encara més la seva relació i desgastar-los en un moment polític crític. La preocupació, que ells admeten, és que es traslladi a altres territoris. A la tensió entre els partidaris de l’assemblea permanent i els que voldrien un partit centralitzat i controlat per la direcció, s’hi afegeix ara la pugna entre els més possibilistes -partidaris d’esgotar les vies de negociació amb el PSOE- i els més durs, amb Pablo Iglesias al capdavant.

La direcció de Podem va sortir ahir en tromba a intentar allunyar el fantasma de la divisió i alguns dels implicats, com el mateix Errejón, portaveu al Congrés i de l’ala menys abrandada, no van dubtar a denunciar una “conxorxa” per desestabilitzar-los. En van culpar el PSOE.

La crisi de Madrid s’ha saldat amb la dimissió de nou errejonistes de la direcció que pretenien, sense aconseguir-ho, forçar el líder regional, Luis Alegre, del sector d’Iglesias, a fer el mateix. En una carta a la militància, Errejón va acusar “l’aparell” socialista de “l’atac”. L’intent d’enfrontar-los a ell i Iglesias seria “una ofensiva en marxa” que revela que els de Sánchez estarien “necessitats d’alguna cosa amb la qual tapar el seu gir cap al PP arrossegats pel seu pacte amb Albert Rivera”.

El número dos de Podem es va reunir dimecres a la nit amb Iglesias per abordar la “dolorosa” situació de Madrid i van coincidir, segons la missiva, a denunciar l’intent de “traçar una frontera fictícia entre moderats i radicals ” a Podem, “un culebró que no es correspon amb la realitat”. En aquest sentit, va demanar a tots els dirigents que siguin “extremadament cauts” i que no elevin al consell estatal de Podem els conflictes d’índole regional.

Un dels punts calents és a Catalunya, on la confluència total o parcial amb Ada Colau ha obert un debat sobre el futur de la formació. El seu portaveu al Parlament, Albano Dante Fachin, s’ho prenia amb esportivitat. “El dia que siguem una bassa d’oli, em preocuparé”, va afirmar.

La línia argumental d’Errejón va ser seguida pel secretari d’organització, Sergio Pascual, i per un dels fundadors, l’influent Juan Carlos Monedero. El primer va afirmar que l’“onada de titulars” acabaria passant i el segon va negar que hi hagi “friccions” entre sectors mentre assegurava que tot plegat és “guerra bruta” contra ells. Iglesias i Errejón, cares visibles i també fundadors del partit, es van tirar floretes a les xarxes socials davant la “campanya de les elits” per desgastar-los.

Una acusació “insòlita”

I, mentrestant, el PSOE s’ho mirava des de fora garantint -ho deia Jordi Sevilla- que no calia “cap campanya” per dividir-los. “Ens importa molt poc el que passi a Podem portes endins, però és insòlit que ens culpin de les dimissions de dirigents seus”, deia el portaveu al Congrés, Antonio Hernando.

Al marge de la polèmica que envoltava Podem, el PSOE seguia ahir en la campanya de pressió per reclamar-los el suport. Sánchez assegurava que està disposat a tornar a fer “el pas” i sotmetre’s a la investidura, mentre que el PP insistia a acusar els socialistes de bloquejar la legislatura i portar Espanya a les urnes. Els populars es defensaven de les veus que demanaven un “pas enrere” de Rajoy dient que es representen “només a si mateixos”. Dirigents del partit com Fernando Martínez-Maíllo asseguraven que la renúncia no estava sobre la taula. Per a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, és “intocable”. El bloqueig es manté.

stats