24/06/2015

Einstein i Podem

3 min
Einstein i Podem

Hi ha un capítol de Barri Sèsam que em va canviar la vida. Un ninot organitza la Primera Exposició de Cercles Barri Sèsam. Fa una crida perquè s’hi portin coses de forma rodona. “¿Forma rodona?”, pregunta un microputxinel·li. Sí, esclar: un plat, una tapa de cuina, un disc... A més d’una generació ens va quedar clar que la vida és un cercle: fas tombs sense sortida. El rotodondisme circular és una de l’escoles filosòfiques de masses: el trobem en la metafísica de palla mental universal i físicament abans d’entrar a qualsevol poble.

VIVÍEM HARMÒNICAMENT amb els cercles fins que es va posar en qüestió la teoria de Barri Sèsam. Gener del 2014. Neix Podem. El seu líder, Pablo Iglesias, va dir que l’objectiu és “empoderar a la gente y dar protagonismos a los ciudadanos”. I com es fa això? Amb els cercles de Podem. I què és un cercle? “Un círculo Podemos es un punto de una red por la unidad, el cambio y la ruptura democrática”. Vaig revisar l’episodi de Barri Sèsam i no entenia res. De fet, molts cercles també estaven confosos. Alguns van patir problemes d’identitat i van mutar a quadrats i fins i tot a heptàgons. Però la teoria es va anar clarificant i van néixer desenes de cercles: Podem Aragó, Vallecas, Londres, Castelldefels, Mataró... I també Podem Periodisme, Educació, Feminismes... Fins i tot brotaven cercles no oficials que també volien ser cercle: Podem Porno, Cocido, Nudismo... Per tant, en un cercle de Podem hi cap tot: ser del Barça, del Madrid, federalista, centralista, comunista, lampista, taxidermista i, esclar, independentista. Però el que potser no tenia clar la geometria és que toparia amb la física.

MEMBRES DE CERCLES de Podem, i de fora del cercle, creuen que se’ls exclou del sobiranisme. Tot i no existir un cercle independentista, alguns diuen: eh, eh, que n’hi ha que també som independentistes. Però com l’imant i la magnetita, qui atreu a qui? Qui exclou a qui? ¿No exclou el cercle de Podem no només els independentistes sinó els catalans i els humans quan deia la líder Gemma Ubasart allò de fer servir l’odi contra Mas? ¿No exclou Pablo Iglesias quan no sap si català i valencià són la mateixa llengua i el corredor mediterrani un camp de taronges? ¿O si titlla de “lladres” i “gentussa” a granel? O quan aquesta setmana deia que Espanya és una realitat plurinacional i que existeixen diversos sentiments nacionals. Som sentiments o nacions? Somni de carn o carn? Perquè les coses que existeixen en la vida per no existir són moltes: l’esperança, la il·lusió... ¿Podem és una rotonda que diu als altres qui són? Ells t’expliquen. Tu no tens explicació fora del cercle. Ara que Pablo Iglesias ve a Catalunya pot ser un bon moment per llegir llibres de física.

RECOMANEM LLEGIR Albert Einstein. A més de nom de carrer és el pare de la teoria de la relativitat. El físic va passar el 1923 una setmana a Catalunya. Einstein era amic d’Esteve Terradas, un dels científics catalans més lluminosos i, segons l’alemany, un dels pocs que, en aquells moments, podia comprendre allò de E=mc2. Fixem-nos si arribem a ser comprensius els catalans. Einstein no era circular i va comprendre. Va al·lucinar equacions mai vistes. Hosti, això de Catalunya és la suma de la identitat nacional i la justícia social. Eureka! “Ara comprenc i justifico el vostre paradòxic socialisme nacionalista”, va exclamar. Catalunya, com va desxifrar Einstein, no practicava el relativisme. Era física. Per això, el mateix 1923 va dimitir de la Comissió per a la Cooperació Intel·lectual de la Lliga de Nacions. Tenia Catalunya al cap. I diu: “La Comissió ha afavorit una repressió de les minories culturals dels diferents països en crear [...] unes comissions nacionals que formen l’únic canal de comunicació entre els intel·lectuals d’un país i la Comissió. Per tant, ha abandonat expressament la seva funció de suport moral d’aquestes minories nacionals en la seva lluita contra l’opressió”. Einstein va entendre en una setmana el que no entén el cercle de Podem i el cercle de l’estat espanyol en segles: res que no sigui el seu cercle, o regne.

stats