Publicitat
Publicitat

Fórmula química del federalisme

Mirall sobrehumà. Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba s’aturen a mirar la façana de vidre. És la superfrontissa que emmiralla el pati interior del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. “Espectacular”, diu Rubalcaba. Fonèticament l’ es zigzagueja cap a ex. A la realitat també. Rubalcaba: ex secretari general del PSOE. Navarro: ex primer secretari del PSC. I qui dialoga amb Rubalcaba és l’ex director d’ El Periódico Antonio Franco. Són ex però volen que l’estat espanyol s’emmiralli en el federalisme perquè això serà posar el prefix super. Baixem a terra.

Al soterrani un Goya ressuscitat podria inspirar-se per pintar clarobscurs. Hi ha pinzellades vermell corporatiu de l’entitat Federalistes d’Esquerres (Manuel Cruz, Joaquim Coll, Joan Botella...). Porten el químic Rubalcaba (n’és doctor) perquè reveli la fórmula del federalisme. Com a bon científic fa anar les mans com si agafés tubs d’assaig, pinces, espàtules... Remena els dits, es frega les mans. Xas! Aquí tenim la recepta: PSOE+Guanyar=federalisme. Oh! Rubalcaba va desxifrant amb els dits l’equació: a mesura que es percebi que el PSOE pot guanyar les eleccions el federalisme s’obrirà pas. Senyores i senyors, la solució química al moribund cos hispànic és el federalisme. Oh!

La recepta de Granada

Amb la hipòtesi damunt la taula Franco la va qüestionant. I Rubalcaba treu el paper: l’acord de Granada del 2013. El producte ja té patent registrada. Allà hi és tot. Sis folis on la indústria química del socialisme espanyol i català van pactar una reforma federal de la Constitució. Ahà. Però, com pregunta Franco, sembla que el cos espanyol i català no han reaccionat a la química federal del PSOE. Tot té una explicació. Per Rubalcaba tenim el producte però s’ha de vendre: “Hi ha pocs federalistes a Espanya perquè ha sigut una paraula proscrita, políticament incorrecta”. Guanyar, posar xeringues federals i reanimats. Ep! Campanya de vacunació per a tots: no hi pot haver una solució bilateral entre Catalunya i Espanya. La reforma federal és per a tot l’Estat. Ah! Algú es mareja i pregunta: ¿tot això no serà passar del café para todos al carajillo para todos? No, no. Rubalcaba aclareix que el medicament federalista no comporta segons quins efectes secundaris. Per exemple, no es pot tocar l’article 2 de la Constitució (“ La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española... ”). I la butxaca federal? No, no, els concerts econòmics d’Euskadi i Navarra no es poden tocar. Bé, es pot parlar de la quota. I alguns pacients de la sala ja s’exclamen de dolor: “Ui, ui...”

Murmuris de sala conillets d’Índies: immunitzats, convençuts, sedats, dubtosos, desafiants.... Al laboratori de paper es veu que funciona. Recordeu-vos de comprar xeringues PSOE guanyador i a córrer. Al carrer, de moment, l’efecte de la fórmula és el prefix: ex-.

21D