04/04/2011

Una teoria dels dilluns

2 min

La filosofia es pot definir com una activitat consistent a buscar un plaer o evitar un mal exercint la capacitat de pensar. I parlo de pensar i no d'entendre perquè sovint pensar és desentendre, descomprendre i enfosquir alguna idea per així accedir a una altra. Emboirar. L'art seria això: prendre una idea banal, una emoció vulgar, i envoltar-la de misteri per convertir-la així en una experiència nova, suggerent i superior. La religió també deu funcionar de manera similar -hi hauria de pensar-. En l'extrem oposat a l'art hi ha el sentit comú, que treballa convertint la confusió en costum, el neguit en paciència. La filosofia que m'agrada més és aquesta tan elemental del sentit comú, la filosofia de les coses prosaiques, de les converses de bar, de les reflexions mentre ens dutxem o conduïm. I és en aquesta categoria de pensament que incloc això que explico avui: una teoria dels dilluns.

Devem estar d'acord que els dilluns ens neguitegen, que solen resultar antipàtics. Tenen mala fama. Però per què? Què els fa desagradables? El cas és que no fa gaire hi vaig trobar una explicació i també una manera d'encarar millor els dilluns. El secret, crec, consisteix a saber fer una filera. M'explico. Els dilluns són, per a moltes de les nostres idees, una operació tornada. Vuitanta coses que ens roden pel cap i que queden en suspens durant el cap de setmana, ens tornen a assaltar la nit del diumenge o el matí del dilluns. Totes volen que ens en encarreguem aquella setmana que comença. És com un embús mental. Tot de temes pendents lluiten per ocupar un lloc preferent en el nostre pensament i, esclar, inevitablement s'embussen. Aquesta sensació tan desagradable de dilluns no és altra cosa que un col·lapse en la nostra consciència.

El problema, segons he comprovat, s'alleugereix quan prenem tots els temes pendents i els posem en filera. Posar en filera no és altra cosa que establir un ordre de prioritats, de decidir què ocuparà la nostra atenció immediata i què haurà d'esperar uns dies. Fent això, el col·lapse minva. A més, si som prou decidits per posar les feines més enutjoses al davant de la filera, si ho fem cada setmana, cada dilluns, aquest neguit característic tendirà a ser més lleu. Si no ho fem, els afers ajornats aquesta setmana, els més pesats, tornaran a embussar-se dilluns vinent.

stats