17/03/2013

Bauman i nosaltres, que l'estimem tant

3 min

La melancolia provocada per l'evanescència de les coses és un tòpic de la literatura moralitzant. La mateixa tardor transcendeix l'estricta mecànica vital dels arbres caducifolis per assolir una pàtina d'estació moral. Per això Bauman l'hauria encertat venint a Barcelona a la tardor.

En la tradició musulmana hi ha una llegenda que assegura que un savi antic, en sentir el so exquisit d'una flauta ben afinada, va dir als seus deixebles: "És la veu del diable que plora sobre el món". Els va afegir que el seu desconsol es deu al fet que voldria mantenir viva la joventut de les coses, però no pot. Voler retenir el pas del temps en les coses és com voler retenir l'aigua dins un cistell de vímet. Les coses cauen i solament Déu roman. El càstig del diable ha estat, precisament, enamorar-se de les coses que s'esvaeixen en el temps.

Que "tot flueix" és una sentència famosa del filòsof Heràclit, conegut com l'Obscur . Que la modernitat és líquida és una sentència no menys famosa de Zygmunt Bauman, a qui tothom creu entendre diàfanament. Al meu parer, les coses del món són tan fluides ara com abans. Però abans el sentit comú acceptava que la forma dels líquids és la del cos sòlid que els conté. Ara, segons Bauman, fins i tot els envasos s'han liqüefactat.

El 1939, T.S. Eliot defensava a The idea of a christian society l'existència de "the permanent things ". Hi ha coses que romanen, deia. Utilitzo aquest verb, romandre , perquè a la seva arrel hi ha la reminiscència del manere llatí, del qual deriven manso i immanència . Eliot ens vol dir que val la pena ser curosos amb les masies, és a dir, amb les institucions ancestrals. Bauman s'ha presentat a Barcelona en un parèntesi de bon temps per assegurar-nos que Eliot va escriure en aquesta obra una elegia, que és el cant de l'exiliat. Esclar que aquest parèntesi climatològic coincideix amb una primavera política a Catalunya en la qual hi ha en joc alguna cosa més que la gestió de l'enyor de la casa del pare. Catalunya vol institucions estables en les quals es pugui reconèixer amb orgull. O sigui, vol una roca ferma sobre la qual refundar-se a ella mateixa des de la fidelitat a la seva tradició. I això és una impugnació considerable a la suposada liquiditat universal del present. De fet, Catalunya ens està dient que el valor de la transmissió i de les institucions no es troba en els seus èxits immediats, sinó en la decisió ferma d'una comunitat de no renunciar-hi. Si algú té necessitat de justificar l'existència de les institucions catalanes és qui les qüestiona. O sigui, Bauman, tu que defineixes la modernitat per la seva aversió al compromís, aquí tens feina. I exactament el mateix podríem dir sobre el divorci entre poder i política de què tant parles.

Aviat farà dos anys que en el transcurs d'una visita de Benet XVI a Venècia, invitat pel cardenal Angelo Scola, l'aleshores papa es va dirigir a la seva audiència congregada a la basílica de Santa Maria della Salute per parlar de Bauman. Bo i acceptant el diagnòstic de la societat líquida, va afegir que no es tracta d'una fatalitat de la qual no ens puguem desempallegar. "L'home -va afirmar- és lliure per interpretar i donar sentit a la realitat, i precisament en aquesta llibertat rau la seva dignitat". És possible, doncs, oposar a la cultura líquida del que és relatiu i efímer un altre model social "de vida i bellesa". Per reeixir, caldrà bastir "una ciutat capaç de renovar constantment la seva bellesa, basant-se en la beneficiosa influència de l'art, l'aprenentatge i les relacions entre els homes i les nacions". Benet XVI no va oposar a la societat líquida ni la moralitat, ni la llei natural, ni el bé comú, sinó "la vida i la bellesa". És probablement la resposta més convincent que se li pot donar a Bauman.

Mentre preparava 2001. Una odissea a l'espai , Stanley Kubrick va contactar amb la gent amb més capacitat per imaginar-se l'any 2001. Cap dels consultats va ser capaç d'intuir el telèfon mòbil. Jo ja no recordo quants n'he tingut. Tots eren capaços de fer grans coses i tots els he canviat abans de saber treure tot el profit de la seva tecnologia. Però amb el terme odissea la va encertar. El meu primer exemplar de l' Odissea d'Homer continua al meu costat, sense envellir gens ni mica. Des del lloc que ocupa a la prestatgeria del meu estudi contempla la meva vida com una de les coses permanents de què feia esment T.S. Eliot.

Els temples dels déus, les institucions que donen forma a la nostra identitat i les obres dels poetes són coses perdurables entre els homes.

stats