CORRENTIA

Batles, les llenties de la deslleialtat

Al Diccionari de locucions i frases llatines , d'Antoni Peris, "Vendre's per un plat de llenties" s'explica de la manera següent: "Renunciar a la integritat i als principis en canvi de coses materials". Les coses materials les hem d'entendre de forma generosa: potser la contrapartida al plat de llenties no és directament material, però pot esdevenir-hi en un període de temps raonable.

Quin temps esperen els batles infidels a treure profit de la seva deslleialtat? Quan els posaran el plat de llenties a la taula? Han calibrat el risc que el plat contengui algun element tòxic?

El que sí que és segur és que ja tenen el menyspreu dels conciutadans que en principi s'havien sentit ben representats, quan en el propi ajuntament la majoria s'havia manifestat contra el TIL. Se'n parlava: mira, et deien, mira aquests batles com han sabut mantenir la seva dignitat personal per damunt de les trifulgues polítiques. Eren un exemple per a tothom: batles íntegres, que tenien assumit que estan al servei del seu poble i no a les ordres d'una cúpula de partit allunyada de les persones, aïllada en la seva obstinació ideològica.

Els que formen la cúpula del PP no tenen veïnats. A posta el govern regional sovint sembla que no és d'aquest món. Però els batles sí. Sense veïnats, no hi ha batle. El batle no pot deixar de ser-ho ni un instant: els problemes són immediats, la solució exigeix diàleg i temprança. Si no, el carrer supura discòrdia.

Molta bona gent del país s'havia sentit orgullosa dels seus batles del PP, atents al clamor de la gent, a les veus del poble. La dignitat era l'atribut que els distingia. La dignitat, la integritat, els principis...

Per acció o per omissió, ara la majoria formen una petita guarda de xotets silenciosos, polítics locals que ja no poden mirar la seva gent a la cara, que han de procurar esquivar el contacte directe amb la gent, que hauran de voltar cantó moltes vegades i que sempre hauran d'anar cap baix. I després encara tendran virolles de queixar-se pel desprestigi de la política. Han fet més mal a la imatge dels polítics ells en un sol dia que molts de diputats ociosos en dos anys.

Menjau les llenties de la deslleialtat a la vostra gent. Però no oblideu que us poden causar problemes digestius: coneixeu els cuiners.