Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

L’esquerra ha de gosar poder

És clar que hi ha una possible coalició de govern autonòmic que posa carn de gallina. PP i Ciutadans, ben coordinats, poden organitzar-se en poder letal per a aquest petit país insular, contemplat com a mera sucursal provincial si no fos que encara agrada més la seva condició de colònia.

Aquesta perspectiva contamina l’aire polític del país i enverina els somnis de molta de gent, que havia començat a alenar mentre imaginava un país sense Bauzá al Consolat: el panorama era estimulant, va, tornem-hi torna-hi, una altra oportunitat, aquesta vegada sense un Antich dubitatiu i finalment devastador de futur –hi ha piròmans del futur. Es podrien restaurar els camins que el PP volia fer intransitables, es podria refer una escala de valors avariada pels valors immediatistes de la dreta. I, sobretot, el seny podria amarar i asserenar l’educació, tan castigada per Bauzá, i reparar els danys causats a les indústries culturals del país. Quina manera més joiosa d’entrenar el somni per convertir-lo en una eina eficaç de creació de realitat!
De sobte, la inquietud, causada per la contaminació de l’aire polític del país: i tot, perquè les profecies demoscòpiques projecten la possibilitat, a hores d’ara versemblant, d’una entesa de Ciutadans i PP. És cert que, de la força creixent de Ciutadans, aquí ens n’hem temut no fa gaire, quan el somni d’un país sense Bauzá ja era al forn. També és cert que la seva presència canvia tant les coses que aigualeix els entusiasmes més abrandats.

I, no obstant això, hi ha altres perspectives: la gent de país té moltes energies que encara no havia posat en joc (perquè tot semblava massa fàcil). La gran marea verda té unes possibilitats immenses d’activar les forces més esmorteïdes pel desassossec. La dreta regional no ha mostrat mai una capacitat de mobilització comparable a la de la comunitat educativa del país, tant pel valor dels seus principis com per l’abast de la seva influència. Entre els interessos d’aquesta comunitat, íntimament associats a un futur millor, i els de la dreta depredadora de territori i cultura, l’atractiu electoral és incomparable. Si l’esquerra vol esbandir els seus fantasmes, haurà de lluitar pam a pam les seves possibilitats, però ha de començar per reconèixer-les i creure-hi. Si no, se li notarà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT