Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Mentides, mitjans i democràcia

Acceptada universalment la llei que nega qualsevol tipus de limitació a la mentida, potser ens hauríem de preguntar si la democràcia continua sent un sistema suficientment representatiu de l’opinió pública: sempre, és clar, que donem per certa l’existència de l’opinió pública, entesa com el resultat de sumes i restes de les opinions autònomes de cada ciutadà. De què serviria que ens plantejàssim una aital pregunta, posat que no hem albirat encara com podria ser un sistema menys dolent que la democràcia? És clar que no hauríem d’haver pres aquest camí, que presenta ben clarament la senyalització de sense sortida.

I, no obstant això, potser no ens hauríem de complaure tan idíl·licament en les virtuts de la democràcia, ja que l’estat actual del sistema només pot ser qualificat de peremptori. Hi hem arribat gràcies a moltes adulteracions de principis nobles, a algunes avaries polítiques i a una deixadesa moral que els llibres de text associaven a la caiguda de l’Imperi romà. Però, sobretot, allò que ha estroncat el fluid benèfic de la democràcia és la por ciutadana de la mateixa democràcia. S’entenia fa uns anys, quan vivíem amb la sensació que era possible un cop d’estat, però se suposa que ara no temem que un escamot militar ens pugui catapultar a una nova edat mitjana.

Però tenim por d'ampliar els límits de la democràcia. Ara ens fan por unes terceres eleccions, més por que la reinstal·lació al poder d’uns personatges que han destruït la fe en la política i han contaminat les fonts de l’esperança en un futur millor –i que firmen un pacte extraordinàriament benèvol amb el que fins ara havíem entès per corrupció. A la democràcia que es practica a l’estat espanyol li manca oxigen. El seu batec és cada dia més apagat, mentre els mitjans exploren territoris verges perquè la mentida tengui per on expandir-se i facilitar el progrés de la infàmia. És ben hora que els extraterrestres existeixin, que ens visitin i que, després d’un estudi acurat, ens diguin per què som com som.