Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Més inhabitable que fa quatre anys

Pesa com una llosa la sensació d'impotència que ha amarat, dia a dia, l'ànim dels ciutadans, fins a desembocar en aquesta espècie de mar d'angoixa on la majoria som nàufrags. L'apoteosi de la ineptitud i l'abjecció que ha oficiat el govern de José Ramón Bauzá en el conjunt del territori insular de vegades ha fet empal·lidir la contribució de municipis com Palma a la degradació general.

Palma ha passat i passa per situacions tan greus que el mateix batle s'ha reconegut incapaç de resoldre els problemes que les defineixen. Hi ha hagut corrupció policial en alguns fronts, de manera que el ciutadà té motius per a la suspicàcia respecte de la seva policia. I aquesta és una clau de volta de la vida d'una ciutat o d'un poble. Fins a quin punt se'n pot responsabilitzar l'alcalde seria una qüestió a debatre, però aquest debat –impossible, ja que no el tornen a presentar– tan sols hauria d'establir el pes de la responsabilitat, el quant i no el què.

Però hi ha una manera més eficaç i directa de jutjar una acció de govern, i és mirar el que ha passat davant dels teus ulls. Davant dels meus, hi tenc una plaça on, per exemple, els nins juguen a pocs metres de grups de joves que fumen porros. El renou s'hi ha anat fent més insuportable. S'hi fa present de manera sagnant l'atur, s'hi mostra la resignació, i res convida les persones a pensar que algú pensa en elles: és el que podrien percebre si no s'hagués permès la degeneració de l'espai i del seu entorn, cada dia més bruts i abandonats: més inhabitables que fa quatre anys.

I ara, l'aspirant parla de Palma en uns termes que conviden a preguntar-se si trobaria la ciutat al mapa. Segons ella, es tracta de millorar allò que ja està en el bon camí. Per Déu, on ens vol menar aquesta gent?