No va ser un error: és que són així

És un error que un coix coixegi? O que un cec no hi vegi? És un error que un analfabet no llegeixi? Per no enfilar més desbarats, conclourem la llista amb una altra pregunta: és un error que no hi hagués representació del govern regional a l'acte d'ingrés de Carme Riera a la Real Academia Española de la Lengua? Segons el president regional, José Ramón Bauzá, va ser un error. Però no l'hem de creure. I no perquè tengui la mateixa relació amb la veritat i la mentida que tenen els seus camarades de jerarquia. Ell pensa sincerament que va ser un error. I s'equivoca.

És normal que un govern tan poc contaminat per la cultura no en tengui en compte ni tan sols aquells esdeveniments que el podrien afavorir. Bauzá, de fer els honors a Carme Riera, n'hauria pogut treure una foto que, si no afegeix glòria a l'acadèmica, el premiaria a ell amb una pàtina cultural. Però per poder aprofitar avinenteses com aquesta, s'han de tenir uns coneixements mínims, els que et permeten sospesar aquests esdeveniments.

La dreta d'aquest país no ha reivindicat ni aquella cultura de la qual es podria dir hereva. Els seus integrants, sobretot els homologats, s'estimen més batallar en favor d'unes fantasmagòriques suplantacions de la llengua i la cultura pròpies. I és tant el fragor en què es desenvolupa aquesta batalla, que la seva escala de valors es precipita en un caos miserable. La cultura, per a ells, és la lluita obstinada contra la cultura.

No és un error, per tant, la seva grolleria vers Carme Riera i la Real Academia. És que són així. El seu desafecte per la cultura fa part de la seva naturalesa. No l'han vista més que com a objectiu a batre. Què voleu, els que us heu queixat, que els cecs hi vegin, que els coixos caminin dret? Oh, seria un miracle.