Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Primers missatges del Govern

S'ha de calcular bé l'impacte dels primers gestos, de les primeres decisions d'un govern, perquè projecten un missatge de pes. Per exemple, Rodríguez Zapatero, just posar peu a la Moncloa, va ordenar el retorn de les tropes espanyoles que Aznar havia enviat a l'Iraq per fer la bona a Bush –i a Murdoch, diuen alguns. Aquell gest de Zapatero va contribuir a donar credibilitat a un govern novell, en uns moments en què tota la política estava afectada d'aluminosi.

El govern autonòmic ha tengut també uns quants gestos dignes de lectura directa i de lectura en clau. La restauració de la sanitat universal ens parla d'un govern de bona gent. Pels seus actes els coneixereu, idò aquí els teniu, emparant els que més ho necessiten i que foren privats d'atenció sanitària per part d'uns altres: que servidor no qualificaria de mala gent, però tampoc de bona gent. Fan part d'aquest solam de la societat que, de les bones accions, en diuen, despectivament, 'buenismo'.

Decisions com la de recuperar el sentit humanístic de l'activitat política milloren la qualitat de vida de les persones, netegen el medi ambient, atenuen les onades de calor.

També s'han apressat a posar damunt de la taula la qüestió de l'ecotaxa, i ho han fet tot d'una, amb caràcter, i no amb aquells escrúpols del pusil·lànime Antich. Però a Antich li hem de reconèixer que no dubtà a participar en la creació de l'Institut Ramon Llull, que després donaria lloc a entrades i sortides, com un una comèdia de bulevard. Ara hi tornarem a estar integrats: també és un d'aquests gestos que val la pena remarcar.

Tot, però, amb mans de neurocirurgià: és delicat atribuir mèrits o demèrits a l'acció dels governs de coalició, i més si s'han organitzat de forma que tots col·laborin amb tots, és a dir, que es vigilin tots els uns als altres.