Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Uff...!

De moment, no podem celebrar el futur, perquè només podem esbossar-lo a partir d’intuïcions, esperances i temors. Però el pes que ens hem tret de damunt ens ha regalat una sensació d’alleujament, un Uff...!, que no es paga amb doblers. No sabem com serà el futur, però sí que sabem com haurien anat les coses si el president en funcions José Ramón Bauzá hagués pogut continuar la seva obra. Sortia l’altre dia una camiseta amb la inscripció “Jo he sobreviscut a Bauzá”: respon a aquesta sensació d’Uff...! Ara tots som supervivents, d’alguna manera, perquè Bauzá havia provocat el naufragi. Som nàufrags supervivents.
Però de la supervivència en un naufragi no se’n surt indemne. José Ramón Bauzá no ha estat un president innocu perquè hagi fracassat –parcialment– en la seva obstinació a destruir un dels pilars de la societat illenca. Cert que la noble reacció de la comunitat educativa el va posar al seu lloc i el va assenyalar com l’enemic d’un sistema educatiu que donava fruits magnífics en integració. La seva croada per la dissolució de la cultura del país va ubicar Bauzá en el racó més obscur de la memòria de les persones.

Però ha deixat ferides de difícil i costós guariment. On les coses funcionaven raonablement bé, ha incentivat agres divisions que li havien de donar uns quants vots i que finalment n’hi han llevat milers i milers. La seva supèrbia li va fer perdre nocions elementals per a l’exercici de la política: quin altre president hauria posat Joana Camps al capdavant d’Educació, per exemple? Si Bauzá no era conscient de l’ofensa que infringia a la Comunitat, és que –molt probable– havia perdut el respecte a la ciutadania. I no n’era conscient: és un dels primers símptomes de la mala digestió del poder, que sol ser conseqüència lògica d’un empatx.

Sigui com sigui, ha avariat el teixit social entorn de l’Educació, la llengua, la cultura. Els que vénen es trobaran amb una herència monstruosa de dèficit cultural. El PP no sé si la sap quantificar o si, simplement, la té en compte com a fet polític. Però els que vénen estan obligats a redignificar la política començant per eixugar aquest dèficit.
De manera que, sí, Uff!!, però comença just ara un camí endimoniat, ja que l’especialitat de Bauzá, ara ho sabem, era intoxicar el futur.