03/07/2011

Facebook i el benefici de la soledat

1 min

Qui més qui menys, a tothom li sona Zygmunt Bauman i la seva "societat líquida": és la idea del canvi permanent, de la identitat individual en construcció, de la flexibilitat. En l'univers de Bauman, la norma és el canvi. Tant per als que l'han llegit com per als que no, recomano 44 cartas desde el mundo líquido (Paidós). És un festival d'idees. L'octogenari sociòleg jueu polonès hi parla d'adolescents, soledat, consumisme, educació, crisi econòmica, salut...

Per Bauman, en aquests temps d'hipercomunicació, en aquest món turboconsumista (l'expressió és de Neal Lawson), la soledat i l'educació a contracorrent són un luxe. Mentre el llegeixo, no puc sinó pensar en el matrimoni mixt dels amics Andreu i Liz. Fa anys que viuen als EUA, en un granja al camp, i fins ara han practicat amb els seus tres fills el home schooling . O sigui, ells mateixos els han educat a casa (aquí és alegal i molt rar). Són uns nens encantadors, molt preparats i perfectament sociables.

Els fills de l'Andreu i la Liz segurament tenen el benefici de la soledat. Cito Bauman: "En fugir de la soledat, es perd l'oportunitat de gaudir de l'aïllament, aquell estat sublim en el qual és possible evocar pensaments, sospesar, reflexionar, crear i, en definitiva, atribuir sentit i substància a la comunicació", és a dir, donar sentit a la relació amb el món i amb un mateix. Twitter i Facebook també serveixen per construir el jo en diàleg amb els altres, però de tant en tant va bé desconnectar.

stats