26/11/2011

El talent, la identitat i TV3

1 min

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, té una teoria interessant: pensa que un país com Catalunya, en el context de crisi i globalització, ha d'acceptar que no podrà retenir tot el talent que genera. Creu que l'únic a què podem aspirar és a enfortir la nostra identitat per aconseguir que el talent jove que marxa acabi tornant al cap dels anys per l'adhesió sentimental al país. És el que li va passar a ell o a Manuel Castells o Joan Oró o a tants altres.

No és una mala estratègia, la de Mas-Colell, però demana determinació política en dues direccions: seguir creant talent i seguir donant prioritat a la identitat, és a dir, apostant per una cultura viva i oberta, que dialogui amb la pròpia tradició i amb el món.

Per crear talent cal detectar-lo i fer-lo aflorar, cal potenciar les aptituds dels nostres nois i noies al marge de la seva extracció social. Per això necessitem una escola catalana de nivell i per a tothom, integradora, ambiciosa socialment i acadèmicament. En els nivells superiors, el mateix, però amb una universitat menys massiva, que formi una elit científica i intel·lectual. Tot això, de passada, també repercuteix en la consciència de pertinença a una col·lectivitat.

Però la identitat també requereix eines de construcció massiva com una televisió pública forta, de qualitat, amb autèntica capacitat de penetració social. Per això l'amenaça d'una TV3 més feble és preocupant.

stats