TELECOMUNICACIONS
Misc 26/07/2013

Abertis pren el control d'Hispasat en comprar el 16% a Defensa

El grup català paga 172 milions per passar a tenir el 57% de l'operador de satèl·lits

i
Ignasi Pujol
2 min

BarcelonaAbertis va anunciar ahir l'operació més estratègica del grup des que va comprar l'any passat les concessions d'autopistes d'OHL al Brasil i Xile (i es va convertir així en el primer operador d'autopistes al món). La companyia controlada per CaixaBank, OHL i CVC ha acordat la compra del 16,42% del ministeri de Defensa espanyol a l'operador de satèl·lits Hispasat, assumint així el control de l'empresa.

El grup català d'infraestructures elevarà la seva participació a Hispasat del 40,6% al 57,05% després de pagar 172,5 milions d'euros (153,5 milions pel valor de les accions i 19 milions més com a prima de control), segons va comunicar Abertis a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Abertis, que demà presenta els seus resultats corresponents al primer semestre de l'any, feia més d'un any que anava al darrere d'aquesta operació, que només estava pendent de segellar-se. La compra haurà de ser aprovada pel consell de ministres i les autoritats de la competència.

La resta de l'accionariat d'Hispasat es reparteix entre Eutelsat (33,69%) i el govern espanyol, a través de la SEPI (7,41%) i del CDTI (1,85%), adscrit al ministeri d'Indústria. L'operador de satèl·lits preveu obtenir aquest any una facturació de 200 milions d'euros i un benefici brut d'explotació (ebitda) de 160 milions.

Al comunicat remès al regulador, Abertis apunta que, com a accionista majoritari i operador industrial, pren "el control exclusiu de la companyia" i es compromet "a desenvolupar el potencial de creixement" d'Hispasat. A partir d'ara, la participació d'Hispasat passarà a consolidar-se a través del mètode d'integració global als comptes d'Abertis.

Aposta estratègica

Abertis ha invertit 475 milions d'euros a Hispasat per assolir el 57% del capital. L'entrada del grup català a Hispasat es remunta a l'any 2007, amb l'adquisició d'un paquet del 28,4% a Auna i BBVA, una participació que va anar incrementant després de comprar un 5% més a EADS i un 7,2% a Telefónica, amb la qual cosa va arribar al 40,6%.

Hispasat és líder en la difusió i distribució de continguts en espanyol i portuguès, inclosa la transmissió d'importants plataformes digitals de televisió.

Després de vendre's un 23% de l'operador de satèl·lits francès Eutelsat (encara en manté un 5,57%), on Abertis va voler -sense èxit- prendre el control de la companyia, el grup presidit per Salvador Alemany va concentrar-se a ser majoritari a Hispasat. De fet, durant els últims temps, Abertis ha reiterat que pretén concentrar-se en els negocis d'autopistes i de telecomunicacions.

Amb aquesta operació Abertis fa un salt important en telecomunicacions, un negoci que ofereix una alta rendibilitat. En el primer trimestre de l'any, les telecos van aportar l'11% dels ingressos del grup (125 milions) i un 9% de l'ebitda (64 milions).

Per concentrar-se en autopistes i telecomunicacions, Abertis (que fa dos anys ja va segregar les activitats de logística i aparcament en la nova Saba) ha posat en venda la seva divisió d'aeroports. En aquest àmbit el grup ja ha venut l'aeroport de Cardiff (per 61 milions) i dilluns va anunciar la venda dels aeroports de Belfast, Estocolm i els actius dels Estats Units al fons nord-americà ADC & HAS Airports (284 milions). A més d'incrementar la seva cartera de torres de telefonia -està negociant amb Telefónica i Yoigo-, Abertis vol aconseguir una concessió de peatge als EUA.

stats