REVISIÓ ESTRATÈGICA
Misc 04/06/2013

Aena ultima la compra de l'aeroport de Luton a Abertis

El gestor públic vol guanyar valor de cara a la seva privatització

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Abertis prepara la venda de la joia de la corona de la seva divisió aeroportuària: la instal·lació londinenca de Luton. El grup català d'infraestructures està negociant traspassar l'actiu al gestor públic espanyol Aena, segons van confirmar ahir fonts de la companyia presidida per Salvador Alemany.

Aena és soci d'Abertis a TBI, l'operador britànic amb què el grup català va entrar en el negoci aeroportuari l'any 2005. Abertis té el 90% de l'empresa, i Aena en controla el 10% restant. El pacte d'accionistes de la societat estableix que el soci té dret de tempteig preferent en cas que l'altre accionista vulgui vendre. Així, Aena ha exercit aquest dret i negocia amb la companyia participada per La Caixa, OHL i el fons britànic de capital risc CVC. L'import de la compravenda podria vorejar els 400 milions d'euros.

Per travar la seva oferta Aena s'ha aliat amb l'asseguradora francesa AXA, amb molts interessos en el sector de les infraestructures. L'interès d'Aena s'emmarca en la voluntat de l'ens públic de guanyar valor abans de la seva privatització, que s'espera que es tanqui abans del 2014.

L'operador públic espanyol preveu vendre el 49% del grup (la privatització per separat de la gestió del Prat i Barajas va ser descartada per la ministra de Foment, Ana Pastor). L'objectiu d'Aena és assolir un benefici brut d'explotació (ebitda) de 1.400 milions d'euros l'any 2014.

Abertis, per la seva banda, va iniciar fa uns mesos un procés de revisió estratègica de la seva divisió d'aeroports, per tal de concentrar-se en els negocis d'autopistes i telecomunicacions, els que tenen un marge de benefici més elevat. Per aquest motiu Abertis va contractar les firmes AZ Capital i Citigroup per trobar assessorament en l'operació.

Actiu valuós

Els aeroports van reportar uns ingressos de 319 milions d'euros a Abertis l'any passat, i l'ebitda va ser de 93 milions. Luton representa gairebé la meitat de l'ebitda de la divisió aeroportuària.

L'aeroport londinenc va registrar l'any passat 10 milions de passatgers, pel total de 23 milions d'usuaris de la xarxa d'Abertis. El termini d'explotació de Luton, prolongat fa poc, s'acaba el 2031. La companyia catalana té interessos en 29 aeroports de set països a Europa, l'Amèrica Llatina i els Estats Units. Abertis -precisament a través de TBI- va vendre al març l'aeroport de Cardiff al govern de Gal·les per 61 milions d'euros.

Aena pretén amb l'operació reforçar la diversificació geogràfica. L'operador espanyol, el més gran del món, també segueix amb atenció la privatització dels aeroports públics brasilers de Rio de Janeiro i de Belo Horizonte.

stats