FINANÇAMENT
Misc 02/07/2013

Caiguda rècord del crèdit a les empreses al maig

Els préstecs de la banca a societats van davallar un 9,7%, mentre el deute de les famílies continua baixant

i
Ignasi Pujol
2 min
EMPRESES MÉS CASTIGADES 
 Les empreses que han sobreviscut als cinc anys de crisi econòmica tenen avui encara més dificultats per accedir al crèdit de les entitats financeres. És una de les conseqüències de l'excés de crèdit que va provocar la bombolla del totxo.

BarcelonaLa falta de crèdit ha acaparat durant els últims mesos molt protagonisme en els discursos dels líders polítics. Així ha estat a Espanya, on el president Mariano Rajoy i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no paren de reclamar que es reobri l'aixeta del crèdit -apel·lant al Banc Central Europeu-, factor crític per al creixement econòmic i, en conseqüència, per a la creació de llocs de treball. L'accés al finançament bancari també ha estat -i està- gairebé de manera permanent en boca dels representants europeus. Precisament el Consell Europeu celebrat dijous i divendres passat a Brussel·les va activar un pla perquè el Banc Europeu d'Inversions (BEI) mobilitzi fins a 100.000 milions d'euros per a petites i mitjanes empreses (pimes).

Malgrat tot això, a l'Estat l'aixeta del crèdit no només segueix tancada, sinó que la situació s'ha anat agreujant durant els últims mesos, tal com constaten les dades fetes públiques ahir pel Banc d'Espanya. Així, els préstecs de les entitats financeres a empreses van caure un 9,7% al maig, fins als 691.481 milions d'euros. Aquesta xifra suposa una contracció rècord des que es va començar a registrar aquesta dada, el 1995.

El deute empresarial total -que inclou emissions de deute i crèdits d'entitats estrangeres- va ascendir al maig a 1,095 bilions d'euros, cosa que suposa una davallada interanual del 7,3% -el nivell més baix des de l'abril del 2007-, mentre que en relació a l'abril d'aquest any va registrar un descens de l'1%.

Campanyes promocionals

Aquesta contracció creditícia es produeix malgrat les campanyes engegades per les principals entitats financeres del país, com el Santander i CaixaBank.

El govern espanyol ha remarcat que la banca nacionalitzada -Bankia, CatalunyaCaixa i Novagalicia- ha d'actuar com a palanca del crèdit a les pimes, i, de fet, aquestes entitats han anunciat ambicioses campanyes en aquest sentit (CatalunyaCaixa va anunciar divendres que preveu concedir 4.000 milions a pimes durant el 2013).

A més de la dificultat d'accés a la liquiditat bancària, el preu que les empreses espanyoles han de pagar per un crèdit és molt més elevat que a la resta d'Europa, tal com va constatar fa uns dies la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas). Segons la institució, les pimes espanyoles paguen un 77% més per finançar-se que les seves equivalents alemanyes, i un 35% més que la mitjana de les de la zona euro.

Tot i així, la xifra de concursos de creditors a Espanya va descendir un 6% en el segon trimestre de l'any, fins a les 2.614 empreses. A Catalunya van suspendre pagaments un total de 502 societats, un 18% menys que al primer trimestre.

La dades del Banc d'Espanya també constaten la tendència al desendeutament de les famílies espanyoles. El deute de les famílies va caure un 4,3%, fins a quedar en 811.969 milions d'euros, amb la qual cosa l'endeutament de les llars se situa en el nivell més baix des del març del 2007, previ a la crisi.

El deute de les llars es va veure especialment afectat en termes interanuals pel retrocés dels crèdits hipotecaris durant el cinquè mes de l'any, en què van descendir un 4,5%, fins a situar-se en 626.529 milions d'euros. El deute per crèdits al consum va baixar un 4,1% en taxa interanual, fins als 182.415 milions.

stats