MOVIMENTS EMPRESARIALS
Misc 09/09/2013

Catalunya registra compravendes per 4.200 milions

La venda de Colomer i els aeroports d'Abertis, les principals operacions

i
Ignasi Pujol
4 min
Catalunya registra compravendes Per 4.200 milions

BarcelonaDes de principis d'any s'han tancat a Catalunya més d'un centenar d'operacions empresarials. Només tenint en compte les dades de les companyies que han desvelat l'import de les transaccions, en aquests mesos s'han registrat operacions per un import global de 4.200 milions d'euros. La crisi econòmica en alguns casos n'ha propiciat algunes (vendes d'empreses en concurs o d'unitats productives, per exemple), però en d'altres no ha estat obstacle per afrontar l'expansió del negoci en nous mercats.

Capital risc

The Colomer Group i Gamo canvien de mans

El capital risc ha vist reduir dràsticament el nombre d'operacions durant la crisi. No obstant, aquest any ha protagonitzat a Catalunya tres operacions destacables. La més important, la venda del grup català de cosmètica i perruqueria The Colomer Group a la multinacional nord-americana Revlon per part de la firma de capital risc britànica CVC Capital Partners. Revlon, que ja va adquirir The Colomer el 1978 però va vendre el 2000 a la família Colomer i CVC, pagarà 490 milions per l'operació.

MCH i la família Casas han venut el fabricant català d'escopetes d'aire comprimit Gamo al fons BRS -amb seu a Nova York- per prop de 100 milions. Finalment, les gestores de capital risc Miura i Talde s'han desprès de Noa Visual Group (societat creada al voltant del fabricant català de maniquís Atrezzo) a favor de la suïssa Porterhouse.

Reenfocament d'Abertis

Sortida del negoci d'aeroports i enfortiment de les 'telecos'

Després de dos anys amb un perfil discret pel que fa a operacions corporatives, Abertis ha tornat a la càrrega. El grup d'infraestructures participat per La Caixa, OHL i CVC ha realitzat una revisió estratègica dels seus negocis i ha decidit replegar-se en les autopistes i les telecomunicacions. Ja que fa dos anys la companyia va segregar les activitats d'aparcaments i logística a la nova Saba, aquest reenfocament passava per desinvertir en aeroports, un cop frustrats els plans de gestionar el Prat. En total, Abertis ha materialitzat desinversions per valor de 851 milions d'euros en aeroports. L'operació més important va ser la venda de la instal·lació londinenca de Luton a Aena i AXA Private Equity per 502 milions. El grup també ha acordat la venda a la nord-americana ADC & HAS Airports dels aeroports de Belfast, Estocolm Skavsta i els negocis als Estats Units per 284 milions d'euros. El govern de Gal·les va comprar-li l'aeroport de Cardiff per 61 milions. El grup també va vendre a Mediapro el 50% d'Overon.

En el capítol inversor, Abertis ha tancat l'anhelada presa de control de l'operador de satèl·lits Hispasat adquirint-ne un 16,42% al ministeri de Defensa per 172,5 milions i elevant la seva participació al 57%. També ha comprat 4.227 torres de telefonia mòbil a Telefónica i Yoigo per 385 milions. Finalment, ha adquirit un 24% addicional a la concessionària brasilera Arteris per 185 milions.

Ofertes públiques

Prosperen les opes sobre Aigües de Sabadell i Vueling

En aquests mesos han tirat endavant dues ofertes públiques d'adquisició (opa), concretament sobre Aigües de Sabadell (Cassa) i Vueling. En la seva segona opa sobre la companyia, Agbar ha assolit el 77,7% d'Aigües de Sabadell per 24,15 milions, i International Airline Group -resultat de la fusió d'Iberia i British Airways- ja controla el 97% després de pagar 143 milions per un 52% de l'aerolínia catalana.

Concursos de creditors

De Texsa a RACC Viajes, oportunitats d'inversió

Hi ha grups que han aprofitat la situació concursal (antiga suspensió de pagaments) d'algunes empreses per guanyar dimensió. És el cas de la francesa Soprema, que ha adquirit el fabricant català de teles asfàltiques Texsa. El RACC ha comprat a la concursada Orizonia el 50% que no controlava a RACC Viajes i la japonesa Ricoh ha incorporat la producció d'Aventia. Q Diagnóstica i Capio van quedar-se amb l'empresa de diagnòstic per la imatge CRC i Praedium ha presentat una oferta per quedar-se amb la capacitat de producció de Sati i ha comprat el 70% de la companyia de marroquineria Lupo. L'equip directiu d'Expofinques també va aprofitar la fallida per adquirir la companyia.

Moviments accionarials

Reordenació a Panrico, Mecalux, Grup 62 i Comsa Emte

Entre el gener i el setembre també s'han produït nombrosos moviments accionarials dins les companyies. El fons Oaktree ha augmentat del 86% al 100% la seva participació a Panrico, mentre que la noruega Schibsted ha pagat 69 milions d'euros per adquirir el 23,77% que no tenia a Anuntis.

En l'àmbit editorial, Planeta ha comprat a La Caixa el 30% de Grup 62, i ha elevat així la seva participació al 64%. La família Carrillo i el grup March han adquirit el 27% de la catalana Mecalux a Bankia i l'antiga Caja Navarra. Per la seva banda, Gas Natural Fenosa ha seguit escalant a Medgaz, elevant la seva participació del 10% al 14,94% per 39 milions. La família Sumarroca ha comprat el 12% de Comsa Emte que mantenien Bankia i Banc Sabadell. El Sabadell també s'ha desprès -en favor del fons HG- de les seves accions a l'empresa de renovables Hidrodata.

OHL va comprar a La Caixa un 3% addicional d'Abertis per 342 milions i la catalana Derby Hotels va obtenir el 50% que no controlava a la companyia que gestiona els hotels de París i Londres.

Immobiliari

CatalunyaCaixa i La Caixa venen les seves gestores

El negoci immobiliari, en l'epicentre de la crisi, ha estat protagonista en els últims mesos. CatalunyaCaixa ha venut la seva gestora immobiliària als fons Kennedy Wilson i Värde Partners per 40 milions i La Caixa ha acordat la venda del 51% de Servihabitat a la nord-americana TPG per 189 milions d'euros.

A més, el Sabadell ha venut una cartera de 953 immobles a inversors internacionals per 89 milions. El fons mexicà Fibra ha comprat 278 oficines del Sabadell -que es mantindrà com a llogater- a la britànica Moor Park per 300 milions. La Generalitat alleugerirà el seu deute gràcies als 172 milions que pagarà la francesa AXA per un lot de 13 edificis públics i Amancio Ortega, fundador d'Inditex, ha pagat 100 milions a l'alemanya Deka per la seu del BBVA a la plaça Catalunya de Barcelona. A la mateixa ubicació, El Corte Inglés ha venut a IVA Capital un dels seus edificis, mentre que el fons Qatar Diar ha comprat l'Hotel W per 200 milions.

Internacionalització

Els grups familiars s'enforteixen a l'estranger

Alguns grups catalans -la majoria familiars- han aprofitat la conjuntura per créixer a l'exterior. És el cas d'Agrolimen, de la família Carulla, que ha adquirit el 50% de la firma brasilera de menjar per a animals de companyia Mogiana. El grup d'hemoderivats Grifols ha comprat el 35% de la nord-americana Aradigm per 20 milions (a més del 60% de la basca Progenika). La vallesana Fluidra s'ha enfortit a Rússia amb la compra d'Akva-Landschaft. El Sabadell ha aconseguit el negoci de banca privada de Lloyds a Miami i Applus+ ha adquirit la companyia d'enginyeria xinesa EDI.

stats