07/05/2013

Endesa, Iberdrola i Gas Natural sumen el 92% del mercat domèstic

2 min

Barcelona.La liberalització del mercat elèctric espanyol ho és a mitges. Si bé és cert que l'any 1997 el govern espanyol va deixar de fixar directament les tarifes, encara existeix al sistema un elevadíssim grau de concentració. Els beneficiaris són els tres principals grups elèctrics que operen al mercat espanyol: Endesa (en mans de l'elèctrica italiana Enel), Iberdrola i Gas Natural Fenosa.

Aquests tres grups absorbien el juny del 2012 el 92% del mercat domèstic espanyol, segons constata l'últim informe sobre el mercat minorista de la Comissió Nacional d'Energia (CNE). És més, tal com consta al document, aquest predomini va augmentar del 88% al 92% entre el juliol del 2011 i el juny del 2012. No obstant, aquests tres conglomerats empresarials han rebaixat en dos i tres punts el seu pes en el mercat de petites i mitjanes empreses (pimes) i en el mercat industrial, respectivament, fins a situar-se en el 81% i el 61%. D'aquesta manera concentren el 72% de la comercialització de l'electricitat al mercat lliure, enfront del 73% d'un any abans.

L'organisme regulador assenyala que a Espanya hi havia un total de 116 empreses que es dedicaven a la comercialització d'electricitat el juny del 2012, sis més que un any abans. Aquesta xifra contrasta amb les 1.050 companyies que desenvolupen aquesta activitat a Alemanya, o les 250 del mercat italià. No obstant, la CNE considera que "el nombre de comercialitzadores per si sol no és un indicador del grau d'obertura del mercat", ja que cal tenir en compte el grau de concentració del sector.

A Alemanya, per exemple, el mercat està estructurat al voltant de petites cooperatives municipals. Segons el regulador, l'estructura del mercat lliure espanyol "continua presentant una ràtio de concentració de mercat significativa". Ho evidencia aquest 72% de quota conjunta de les tres grans elèctriques espanyoles, que contrasta amb el 35% que absorbeixen els tres primers operadors de Noruega.

Més independents

En qualsevol cas, la CNE observa un "lent però progressiu augment" de comercialitzadores independents, que van subministrar el 17% de l'electricitat el juny del 2012, davant del 16% d'un any abans. Aquest increment es localitza en el negoci industrial, mentre que en el mercat domèstic la quota d'aquests grups va passar del 4% al 2%.

El juny del 2012 a Espanya hi havia un total de 18,6 milions de consumidors acollits a la tarifa regulada (l'anomenada TUR o tarifa d'últim recurs), als quals subministrava llum alguna de les cinc grans elèctriques espanyoles (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, E.ON i EDP). Un any abans eren 20,7 milions de persones. El volum d'usuaris domèstics amb contractes al mercat lliure va passar de 5,9 milions a 8,1 milions.

D'aquesta manera, el percentatge de subministrament de clients domèstics al mercat lliure va passar del 22% el juliol del 2011 al 30% un any després.

Tenint en compte el conjunt del mercat minorista de l'electricitat a Espanya, incloent el subministrament lliure i segons tarifa, Endesa suma 11,2 milions de clients -o el que és el mateix, el 41% del mercat-. Iberdrola suma 10,5 milions de clients, un 38% del total, i Gas Natural Fenosa concentra 4,2 milions de consumidors, una xifra que equival a una quota de mercat del 15%, segons la CNE.

La resta del mercat se'l reparteixen, entre d'altres, empreses com la portuguesa EDP, l'alemanya E.ON, Nexus, Galp Energia, Villar Mir, Alpiq, Cidehc i Fortia.

stats