ENERGIA
Misc 17/04/2013

Gas Natural s'encomana a l'Amèrica Llatina i retallarà a Espanya

El grup destinarà 609 milions a la recompra de preferents

i
Ignasi Pujol
2 min
El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, i el conseller delegat, Rafael Villaseca, ahir a Barcelona.

Barcelona.Gas Natural Fenosa vol accentuar el seu caràcter de multinacional. El grup energètic amb seu a Barcelona, controlat per La Caixa (35,27%) i Repsol (30,01%), fia el seu creixement dels pròxims anys al mercat de l'Amèrica Llatina. Així quedarà plasmat en el pla estratègic per al període 2013-2015, que la companyia està acabant d'enllestir.

En la roda premsa anterior a la junta d'accionistes, el president del grup, Salvador Gabarró -que ahir va ser reelegit en el càrrec, igual que Joan Rosell com a conseller-, va assegurar que la companyia ho té "difícil" per "créixer a Espanya" pel context econòmic i la incertesa retributiva del sector. Per això, Gas Natural està "obligada a créixer fora" i centrarà el seu esforç a fer-ho a l'Amèrica Llatina, regió que l'any passat va absorbir inversions per 372 milions, enfront dels 329 del 2011.

Gabarró va avançar que el grup espera tancar aviat "alguna operació" al Brasil, i el conseller delegat, Rafael Villaseca, va admetre l'interès per entrar al Perú i a Xile.

Novetats al sector

A Espanya, en canvi, la companyia està preocupada per la nova retallada que pot fer el govern espanyol en els costos regulats del sistema, des dels pagaments a les elèctriques per les seves xarxes de distribució fins a l'alta tensió (transport) o les subvencions al règim especial (renovables). Villaseca va instar l'executiu a elaborar una llei elèctrica compensada, perquè la distribució "no torni a ser el pagador" del problema del dèficit de tarifa.

En qualsevol cas, el directiu va deixar clar que els impostos a l'energia aprovats l'any passat s'hauran d'acabar traslladant a la factura que paguen els ciutadans.

Villaseca va explicar que el focus exterior de la companyia es traduirà en retallades a Espanya. L'ajust, que no va quantificar, es farà de manera "no traumàtica", va assegurar.

Gas Natural Fenosa va guanyar l'any passat 1.441 milions d'euros, el 8,8% més que el 2011, i repartirà un dividend amb càrrec en els resultats del 2012 de 895 milions d'euros, un 8,7% més.

Gabarró va comentar que el seu principal proveïdor de gas, l'algeriana Sonatrach, augmentarà la participació en l'accionariat de Gas Natural, que actualment és del 3,85%.

El consell de la companyia va aprovar ahir la recompra en efectiu d'una emissió de preferents feta per la filial nord-americana d'Unión Fenosa el 2003. El grup desemborsarà 609 milions d'euros i oferirà un descompte del 7%. Això suposarà per als inversors una rendibilitat mitjana anual del 3,74%.

Gabarró va assegurar que l'economia espanyola ja ha tocat fons -"el més dur de l'ajust està fet", va dir- i que tornarà a créixer el 2014.

stats