14/07/2013

Le principal partenaire commercial de la Catalogne

3 min
Gràfic balança comercial

BarcelonaFrança és, de bon tros, el primer aliat comercial català. L'any passat el mercat francès va absorbir vendes d'empreses catalanes per valor de 10.050 milions d'euros, una xifra que equival al 17,2% del total d'exportacions catalanes. Les importacions de productes francesos van ascendir a 6.668 milions. El saldo apunta a un superàvit comercial de 3.381 milions d'euros a favor de Catalunya. La balança comercial es va equilibrar l'any 2000 -històricament era favorable a França-, amb l'arribada de l'euro, i des del 2001 es va invertir en favor de Catalunya. El superàvit català s'ha anat eixamplant a causa de l'estancament del mercat interior català i de l'augment de les exportacions.

Entre el gener i l'abril d'aquest any, França ha estat el destí d'exportacions per valor de 3.290 milions, unaxifra que suposa un descens del 7,2% respecte al mateix període de l'any passat. Les importacions han retrocedit també un 2,8%, fins als 2.306 milions. Els principals productes que s'exporten a França són vehicles, combustibles, materials plàstics i aparells elèctrics; mentre que les importacions les lideren els aparells elèctrics, vehicles, materials plàstics, ferro i acer.

Pel que fa a la inversió directa a l'estranger, França ha estat el tercer destí en el període 2010-2012, només per darrere dels Estats Units i els Països Baixos. El 2012 els grups francesos van crear 926 llocs de treball a Catalunya, el 19% de l'ocupació creada per companyies estrangeres. Al marge de ser el destí de gairebé una cinquena part de les exportacions catalanes, en els últims anys empreses catalanes i franceses han protagonitzat importants operacions corporatives. Abertis és el primer inversor del conjunt de l'estat espanyol a França durant els últims deu anys, gràcies a les compres de les autopistes de Sanef i de l'operador de satèl·lits Eutelsat (d'on va sortir l'any passat), que van superar conjuntament els 5.000 milions d'euros.

Puig compra Jean Paul Gaultier

La immobiliària Colonial va comprar la francesa SFL (que ara ostenta el 75% dels actius del grup) per 1.638 milions d'euros i Planeta va comprar Editis, la segona editorial francesa, per 1.026 milions. Puig, que acaba d'estrenar les seves oficines als Camps Elisis de París, va adquirir Jean Paul Gaultier fa dos anys. El grup familiar, que té una fàbrica de perfums a Chartres, ja controlava Paco Rabanne i Nina Ricci. Vueling ja és la tercera aerolínia de l'aeroport de París Orly, amb 2,6 milions de viatgers el 2012, i Mango té 140 botigues a França.

Per contra, el grup francès Alstom, que ja tenia una fàbrica de trens a Santa Perpètua de Mogoda, va comprar l'any 2007 el fabricant català d'aerogeneradors Ecotècnia i va instal·lar a Barcelona la seu mundial de la nova Alstom Wind. Una de les operacions més sonades es va produir el 2009, quan La Caixa va aconseguir el 100% de l'asseguradora Adeslas a canvi de cedir al grup francès Suez Environnement el control d'Aigües de Barcelona (Agbar). Suez va pagar 870 milions per elevar del 45,9% al 75% la seva participació a Agbar. Ara acaba d'aconseguir Aigües de Sabadell (Cassa) després de llançar una oferta pública d'adquisició (opa). Suez i el grup assegurador francès Malakoff Médéric van vendre Adeslas a La Caixa per 1.178 milions d'euros.

Ja aquest any, l'operadora pública dels ferrocarrils francesos, SNCF, ha comprat el 25% de la filial ferroviària de Comsa Emte, i AXA ha adquirit un lot de 13 edificis de la Generalitat per 172 milions d'euros.

Altres grups francesos amb forta presència a Catalunya són Elior -que controla el 62% del grup de serveis al viatger Áreas- Decathlon, FNAC, Orange, Leroy Merlin o Lafarge. També hi ha multinacionals franceses que tenen a Barcelona la seva filial espanyola, com Danone (la filial factura 1.000 milions d'euros), Havas Media (1.400 milions) i Schneider Electric (824 milions). El gegant francès del luxe Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) té a Barberà del Vallès la seva filial espanyola, que factura 150 milions. Louis Vuitton té quatre fàbriques de marroquineria a Catalunya.

La Cambra de Comerç i Indústria Francesa de Barcelona, de l'any 1883, és l'agrupació empresarial estrangera més antiga d'Espanya. Actualment té 450 associats, entre empreses franceses implantades a Catalunya i grups catalans amb vincles a França.

stats