18/01/2013

Miquel Martí assumeix la presidència de FemCat

3 min
Miquel Martí Escursell, nou president de la fundació d'empresaris FemCat.

BARCELONARelleu al capdavant de la fundació privada d'empresaris FemCat, una de les entitats més silencioses i alhora més influents de la societat civil catalana. Des d'ahir Miquel Martí, president executiu del grup de transports vallesà Moventia, n'és el nou president, en substitució de Carles Sumarroca, que ha ocupat el càrrec durant els últims dos anys, tal com fixen els estatuts de l'associació fundada l'any 2005.

Ho va determinar l'assemblea anual de patrons de la fundació, que aplega prop d'un centenar de membres. Martí és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i MBA per l'escola de negocis Iese. Dirigeix Moventia, grup d'empreses familiar format per dues branques d'activitat: una de dedicada al sector del transport urbà i interurbà de viatgers per carretera a través d'autobusos -amb marques com Sarbus o Sarfa- i tramvies -és operador del TramBaix i el TramBesòs-, i l'altra especialitzada en la venda i reparació d'automòbils -amb marques com Sarsa o Stern Motor-, amb una plantilla conjunta de 2.000 persones.

Inversor de Spanair

Miquel Martí, fins ara vicepresident de FemCat, va ser un dels empresaris de la institució que van liderar la compra del 80% de l'aerolínia Spanair a l'escandinava SAS per un euro el 2009.

Martí va invertir-hi personalment, va entrar al consell d'administració de la companyia aèria catalana i va arribar a ocupar-ne la vicepresidència en representació de Volcat 2009, l'instrument d'inversió del grup d'empresaris de FemCat.

Sumarroca, vicepresident del grup d'infraestructures Comsa Emte, ha passat a ser patró d'honor de FemCat, igual que els anteriors presidents de l'associació: Josep Mateu, director general de RACC, i Joaquim Boixareu, conseller delegat d'Irestal Group.

Nous vicepresidents

Els patrons de FemCat van escollir també dos nous vicepresidents: Joan Font -president i director general del grup de supermercats Bon Preu-, i Oriol Guixà -conseller delegat de la foneria La Farga Group-. La resta de vicepresidències les mantenen Albert Esteve (Esteve), Jordi Bagó (Serhs) i Lluís Rullan (Mediterranea Beach & Golf Community). L'únic vicepresident que no s'ha mantingut ha estat Josep Santacreu, de l'asseguradora DKV.

Entre els patrons, les principals novetats són la incorporació de Joaquim Coello, president d'Applus+, i Josep Martínez Vila, conseller delegat de Saba, mentre que en surten Xavier Pujol (Ficosa), Eloi Planes (Fluidra) i Ernest Sales (HP).

El nou president de FemCat va explicar a l'ARA que els seus objectius són "consolidar els eixos fundacionals: reforçar la competitivitat empresarial, la recerca i la innovació, l'educació i la internacionalització". L'entitat mantindrà els programes destinats a acostar el Parlament i el món empresarial, i el món econòmic a l'educatiu.

A més, Martí vol recuperar un dels projectes que FemCat té pendents des de fa uns anys: crear un fons de capital risc destinat a emprenedors i empreses catalanes amb necessitat de capital per afrontar el procés d'internacionalització.

Una altra de les activitats que caracteritzen FemCat són les seves missions empresarials, que han dut els seus integrants a analitzar els models de Finlàndia, Hong Kong, Boston i Israel.

Un cop acabada l'assemblea d'ahir, els membres de FemCAT van sopar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el nou conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. La fundació empresarial es caracteritza per tenir un baix perfil comunicatiu, tot i que durant el procés polític obert a Catalunya després de la Diada va ser una de les entitats del món econòmic que es van pronunciar més clarament a través d'una carta pública adreçada al president Mas.

"El drenatge fiscal a què està sotmesa la nostra economia no és sostenible; s'ha de trobar una nova via perquè el nostre país pugui reeixir", va etzibar el nou president de FemCat, Miquel Martí.

stats