SECTOR ENERGÈTIC
Misc 12/07/2013

Nou pedaç a la bombolla elèctrica

Indústria elabora l'enèsima reforma per acabar amb el mal endèmic del sector: el dèficit de tarifa

i
Ignasi Pujol
3 min

BarcelonaEl consell de ministres d'avui aprovarà una altra reforma elèctrica. La segona en menys d'un any. L'objectiu: intentar acabar amb el problema endèmic del sector energètic a Espanya, el dèficit de tarifa, que correspon a la diferència entre els ingressos i els costos reals del sistema, i que avui se situa entorn dels 26.000 milions d'euros. Si no s'actua, aquesta bombolla elèctrica -ideada pel PP el 2000 per esmorteir la inflació- s'engreixa a un ritme de 4.000 milions anuals.

Tot apunta que la nova reforma serà, altre cop, un pedaç. Si el text aprovat al setembre suposava un impost salomònic del 6% per a totes les formes de producció elèctrica, la nova reforma apunta a una altra rebaixa de les ajudes a les renovables i de la retribució a les activitats regulades. Les empreses suportaran gairebé tot l'esforç complementari, però pot ser que el govern espanyol hagi d'apujar de nou el rebut de la llum per acabar de quadrar els comptes. L'executiu de Mariano Rajoy no ataca el problema de fons: els costos de producció i el pes de cada font en el sistema.

El nou paquet de mesures arriba al consell de ministres malgrat les diferències entre el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, tal com va passar en l'anterior reforma. L'escull entre Sòria i Montoro ha estat sobre la part que havia d'assumir Hisenda, via pressupostos generals, per contribuir a aturar el dèficit de tarifa. L'objectiu d'Indústria era que, en compliment del que fixa la llei, els pressupostos assumissin els 1.800 milions d'euros que suposa compensar el cost més alt de generar electricitat en els sistemes extrapeninsulars (Balears i Canàries), un aspecte en què podria haver-se tancat algun acord "intermedi", informa Efe.

Segons diverses fonts, Hisenda assumiria prop de la meitat d'aquesta partida, un fet que obligarà Indústria a elevar els ajustos per a les empreses i a apujar la tarifa elèctrica per intentar quadrar les xifres del dèficit. Després d'una elaboració marcada per l'hermetisme, Indústria va convocar ahir a la tarda directius de les principals empreses del sector per exposar la reforma. El secretari d'Estat d'Energia, Albert Nadal, va mantenir trobades amb directius de les elèctriques d'Unesa (Endesa, Iberdrola, Gas Natural, E.ON i EDP) i d'altres empreses amb forta presència en renovables com Acciona i Abengoa.

Fins ahir només s'havien avançat algunes línies generals: ajust de costos a totes les activitats regulades (distribució, transport, primes a les renovables) sota la premissa de la "rendibilitat raonable", mecanismes per dotar d'"estabilitat financera" el sistema elèctric i una tarifa en què només quedin les partides "estrictament necessàries".

Repartiment d'esforços

Més enllà d'aquestes premisses, la clau està en el repartiment del "sofriment" per eixugar els 4.000 milions de dèficit estructural i que, segons Soria, s'ha de repartir de manera "equitativa" entre les empreses, els consumidors i l'Estat.

Per a les empreses vindria a través d'aquest ajust de les rendibilitats de les seves activitats regulades, és a dir, de cobrar menys per distribuir, transportar o generar electricitat amb renovables o cogeneració (tecnologies enquadrades dins del règim especial i que reben primes per la seva producció). La retallada a les primes vorejaria els 1.000 milions. També sembla que patirà una important rebaixa, del voltant del 20%, la distribució.

Per als consumidors, la via és elevar els peatges, que representen una mica més de la meitat de la tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) a què estan acollits la majoria dels ciutadans. Al costat d'aquests aspectes, la reforma elèctrica inclourà la possibilitat d'"hivernar" -parar durant un temps determinat- una part important del parc de cicles combinats de gas, que fa mesos que funcionen en mínims.

També estava previst que es portés a la reforma el balanç net, el mecanisme que permetrà l'autoconsum energètic en habitatges i petits comerços. El que no és clar és si el Consell veurà avui tots aquests punts o només alguns aspectes d'aquesta reforma per al sistema elèctric espanyol.

stats