09/05/2013

Qatar sospesa la compra del 12% d'Iberia i British

2 min

Barcelona.Qatar ha temptejat International Airlines Group (IAG), propietari de les aerolínies British Airways i de l'espanyola Iberia, amb una oferta informal per esdevenir el màxim accionista del hòlding d'aerolínies comprant el 12% que té la nacionalitzada Bankia, segons publica el rotatiu britànic Financial Times .

Segons una de les fonts citades, aquest acostament informal es va produir l'any passat, encara que no era clar si l'entitat qatariana compraria la participació de Bankia. "Aquest és un tema de Bankia i no farem comentaris", va dir una portaveu de IAG a Reuters. Una altra font comenta que IAG va informar a Bankia de l'interès de Qatar fa tres mesos.

Es dóna la circumstància que Qatar Holding, el vehicle inversor qatarià que, entre d'altres participacions, controla Qatar Airways, havia de ser el salvador de Spanair quan, a finals de gener del 2012, es van trencar les negociacions per la venda del 49% de l'aerolínia catalana i això va desembocar en el cessament d'operacions de Spanair.

Des de Qatar Airways van reconèixer mesos més tard que la denúncia interposada a Brussel·les per la patronal de les low cost europees ELFAA (que té com a soci a Espanya Vueling, controlada per Iberia en un 46%) va ser decisiva per fer-se enrere en la compra de Spanair.

A més, Qatar Airways ja ha anunciat l'ingrés a l'aliança aèria Oneworld de bracet de IAG. Aquest mateix any Bankia, protagonista del rescat més gran de la història bancària espanyola, va contractar Rothschild com a assessor per vendre la seva cartera industrial, que inclou participacions en l'elèctrica Iberdrola i l'asseguradora Mapfre, per tal de recapitalitzar-se.

L'Estat és ara el primer accionista de IAG, gràcies a la participació de Bankia i al 2,71% que manté a través de la SEPI. El segon màxim accionista és el fons Templeton Global, amb un 5%. El 12% de IAG estava valorat ahir a la borsa en 747 milions d'euros.

stats