27/06/2013

Repsol tomba l'oferta de l'Argentina

2 min

Barcelona.El consell d'administració de Repsol va acordar ahir "per unanimitat" rebutjar l'oferta del govern argentí per l'expropiació, l'abril del 2012, del 51% de la petroliera YPF. Després que a principis de mes els principals accionistes de la petroliera espanyola (CaixaBank, Pemex i Sacyr) es reunissin amb el president executiu de Repsol, Antoni Brufau, per demanar-li una solució negociada al conflicte amb l'executiu de Cristina Fernández de Kirchner, tots els representants del màxim òrgan de govern de l'empresa van coincidir ahir a valorar com a "insatisfactòria per als interessos de la companyia l'actual oferta formulada per un valor nominal de 5.000 milions de dòlars [3.813 milions d'euros]", segons el comunicat remés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El text assenyala que, "després d'una exhaustiva anàlisi tècnica i econòmica" -interna i externa-, el consell va considerar que la proposta d'YPF "no correspon en la quantia a la pèrdua patida per Repsol", que en el seu moment va valorar l'"espoli" d'YPF en 8.000 milions d'euros. L'empresa espanyola va iniciar accions legals contra l'Argentina a Buenos Aires, Nova York i Madrid.

L'oferta rebutjada ahir pel consell de Repsol consistia a permetre que l'empresa espanyola entrés en una societat conformada per actius del jaciment de Vaca Muerta -la joia d ela corona d'YPF- corresponents al 6,4% de la superfície de l'esmentat jaciment. En aquesta societat, controlada per YPF en un 51%, Repsol comptaria amb una participació del 47% i Pemex del 2%. El govern argentí estimava la seva oferta en 5.000 milions de dòlars, distribuïts en 3.500 milions de dòlars en actius de Vaca Muerta i 1.500 milions de dòlars de capital d'obligada reinversió per al desenvolupament de la societat d'explotació.

El consell de Repsol va considerar que l'oferta d'YPF està "construïda sobre actius sobrevalorats" i que la proposta "està mancada de compensació monetària disponible o realitzable", i no compta amb "les mínimes garanties jurídiques i econòmiques", a més de requerir "obligades i quantioses inversions".

Crida a l'entesa

El comunicat que ha emès Repsol acaba dient -traspuant certa contundència i sarcasme- que el consell i la direcció "es feliciten per l'interès del govern argentí d'aconseguir una solució negociada i esperen que mantingui una actitud oberta al diàleg" per arribar a un acord amb la "necessària serenitat i equilibri, i que representi la satisfacció d'una justa compensació i la finalització de les reclamacions per l'expropiació".

stats