03/05/2013

El consum de gas a Espanya cau un 10,5% fins al març

1 min

Barcelona.El consum de gas natural a Espanya ha caigut un 10,5% durant el primer trimestre de l'any, i s'ha situat en 99.130 gigawatts per hora (GWh), segons va comunicar ahir l'Associació Espanyola del Gas (Sedigas). La patronal gasista va atribuir aquest descens al funcionament més baix de les centrals de cicle combinat durant aquest període.

Aquestes instal·lacions mantenen així la tendència negativa iniciada el 2008. Els cicles combinats funcionen amb gas i són els encarregats d'aportar energia al sistema elèctric quan no poden fer-ho els centres de renovables (quan no bufa el vent o no llueix el sol). Es dóna la circumstància que la generació eòlica i hidràulica ha suposat el 44% de la generació elèctrica espanyola fins al març.

Durant aquest mateix període, el cicle combinat ha cobert el 9% de la generació, davant del 16% que va suposar els primers tres mesos del 2012. D'altra banda, el sector industrial segueix sent el principal consumidor de gas, amb el 56% sobre el total consumit, seguit pel sector domèstic-comercial, amb el 28%, i les centrals de cicle combinat, amb el 14%.

Sedigas remarca que, mentre que la demanda de gas de la indústria s'ha mantingut, la del sector domèstic-comercial ha caigut un 3,5% respecte al primer trimestre de l'any passat. Tot això passa en un context en què la demanda elèctrica en general ha caigut un 4,9%.

Contracte a Portugal

Per la seva banda, Gas Natural Fenosa va anunciar ahir que s'ha adjudicat un contracte a Portugal de subministrament de gas per ser emmagatzemat al subsòl. El grup català subministrarà 431 GWh per 15 milions d'euros.

stats