18/04/2013

El dèficit de tarifa del 2013 supera els 1.000 milions en dos mesos

2 min
El govern espanyol ultima un nou paquet de mesures per eixugar el dèficit de tarifa del sistema elèctric.

Barcelona.El dèficit de tarifa continua sent el principal maldecap del sector elèctric espanyol. Es tracta de la diferència entre els ingressos i els costos reals del sistema elèctric, una xifra que a finals de l'any passat fregava els 30.000 milions d'euros.

Tot i les mesures aprovades pel ministre d'Indústria espanyol, José Manuel Soria -la més polèmica, la creació d'una taxa única per a totes les empreses del sector-, el problema segueix sobre la taula. De fet, el dèficit de tarifa del 2013 va superar els 1.000 milions d'euros només durant els dos primers mesos de l'any, segons la liquidació provisional publicada ahir per la Comissió Nacional d'Energia (CNE).

L'informe assenyala que en aquest període el sistema elèctric no ha ingressat res pels nous impostos a la generació, ni per subhastes de diòxid de carboni, ni pel crèdit de 2.200 milions d'euros aprovat pel govern espanyol per finançar part de les primeres renovables. Aquestes tres mesures constitueixen el paquet d'accions extraordinàries aprovades per l'executiu de Mariano Rajoy per aconseguir que aquest mateix any deixi de generar-se dèficit en el sistema.

Bàlsam als comptes

La Comissió confia en l'informe que aquests ingressos "han de fer disminuir el dèficit necessàriament en liquidacions posteriors", tot i que no hagin tingut cap efecte en aquesta arrencada d'any. Per tot plegat, el dèficit general entre gener i febrer ha ascendit a 1.003 milions d'euros, una xifra que és un 31,6% superior a la del mateix període de l'any anterior. Soria va dir fa unes setmanes que el seu departament està ultimant un paquet de mesures per donar una solució definitiva als problemes del sector, i va avançar que aquests canvis no agradarien a les companyies energètiques.

Les empreses ja pateixen, i dimarts, Gas Natural Fenosa, una de les cinc companyies que financen el dèficit de tarifa, va afirmar que retallarà personal i inversions a Espanya a causa de la situació econòmica i perquè considera que les empreses productores no estan ben remunerades.

Però Soria, en canvi, vol que l'energia sigui més barata. El ministre va dir ahir des d'Abu Dhabi que cal reduir el cost de l'energia per incrementar el pes del sector industrial tant a Espanya com a Europa. En una entrevista amb Efe, el ministre Soria va dir que l'objectiu a tot Europa és "augmentar un 20% el pes de la indústria en l'economia abans de l'any 2020" i per això cal una reducció dels costos energètics.

Primes a les renovables

La CNE també va publicar ahir la liquidació provisional de les primes al règim especial (renovables i cogeneració), que en els dos primers mesos de l'any van situar-se en 1.479 milions d'euros. La tecnologia que més ajudes ha rebut en aquests dos mesos ha estat l'eòlica, amb 495,8 milions d'euros, i durant aquest període ha generat el 26,1% de l'electricitat.

stats