Efímers Tema del dia 19/01/2013

Un soci estratègic de Gas Natural Fenosa i el govern espanyol

i
Ignasi Pujol
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, i el seu homòleg algerià, Abdelaziz Buteflika.

BARCELONAAlgèria és un soci estratègic de Catalunya i Espanya en l'àmbit energètic. I ho és més des del 8 de gener, quan el grup català Gas Natural Fenosa, controlat per La Caixa (en un 35%) i per Repsol (30%) va tancar la compra del 10% del gasoducte Medgaz, que connecta Beni Saf, a la costa algeriana, amb Almeria.

L'empresa va acordar pagar 61,9 milions d'euros a l'empresa estatal algeriana Sonatrach pel 10% de les accions de Medgaz a canvi d'un nou contracte de subministrament de 0,8 bcm (milers de milions de metres cúbics) de gas. El nou contracte té una duració de 18 anys i els lliuraments s'iniciaran al febrer. L'operació s'emmarca en els acords signats entre Gas Natural i Sonatrach per saldar la disputa pel preu del gas entre el 2007 i el 2009.

Fruit d'aquests acords Sonatrach va desembarcar al capital de l'empresa catalana aconseguint un 3,85% de les accions. Enmig d'aquest conflicte, Gas Natural va decidir incorporar al seu consell l'expresident del govern espanyol Felipe González per destensar les relacions amb Alger. Abans de la compra del 10% de Medgaz, Gas Natural ja disposava de contractes amb Sonatrach per 9 bcm de gas.

Algèria és el principal subministrador de gas d'Espanya. Un 37% de les importacions de gas natural del mercat espanyol van procedir d'aquest país el 2011, segons el ministeri d'Indústria. El rànquing el completen Nigèria (19%), Qatar (13%) i Trinitat i Tobago (7%).

L'entrada en funcionament de Medgaz, el 2011, va incrementar en un 21% la dependència espanyola del gas algerià. La Unió Europea veu amb bons ulls l'arribada de més gas algerià a Espanya, ja que és una manera de reduir la dependència europea del gas rus. No obstant, perquè sigui realment així s'ha de superar el coll d'ampolla de la frontera francesa, ja que Espanya només disposa de dos interconnexions gasistes amb França (cap per Catalunya, malgrat tenir-ne prevista una a través de Figueres).

stats