ENERGIA
Misc 22/06/2013

El govern espanyol blinda Repsol d'una opa

Indústria podrà condicionar inversions de fora de la UE en el sector energètic

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.El govern espanyol ha aprofitat la llei de creació de la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), el nou ens superregulador de l'Estat, per traspassar poders de la Comissió Nacional d'Energia (CNE) al ministeri d'Indústria, i incrementar-los significativament. Així, l'executiu ha creat una mena d' acció d'or per condicionar l'adquisició d'actius estratègics en el sector de l'energia que es podrà aplicar només a compradors extracomunitaris. A la pràctica, però, el nou mecanisme suposa el blindatge de la petroliera Repsol i de la Companyia Logística d'Hidrocarburs (CLH) davant d'una hipotètica oferta pública d'adquisició (opa) indesitjada.

Concretament, el text legal garanteix la salvaguarda de 8 refineries, 4.000 quilòmetres d'oleoductes i 38 instal·lacions d'emmagatzematge d'hidrocarburs al territori espanyol. Les adquisicions empresarials significatives s'hauran de comunicar prèviament al ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, que eventualment podrà imposar condicions.

Actius protegits

Els actius blindats corresponen a quatre refineries de Repsol (Puertollano, Cartagena, Tarragona i la Corunya), així com a una de la seva filial basca Petronor (Santurtzi).

També queden sota la nova protecció la instal·lació de British Petroleum (BP) a Castelló i les dues en poder de CEPSA (propietat del fins ara sobirà d'Abu Dhabi), que són a Huelva i Sant Roc. El parc de refineries s'ha vist sotmès en els últims anys a un important esforç inversor, de fins a 6.000 milions, per a la millora i ampliació, especialment en el cas de la de Repsol a Cartagena (que va absorbir 3.000 milions d'inversió).

El nou paraigua de protecció creat pel govern de Mariano Rajoy afectarà els emmagatzematges estratègics i els prop de 4.000 quilòmetres d'oleoductes propietat de CLH. La xarxa civil d'oleoductes és la més extensa d'Europa Occidental. La llei de creació de la CNMC, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), permet a Indústria en la disposició addicional novena establir "condicions" en cas que inversors estrangers comprin societats amb actius estratègics en el sector de l'energia, sempre que es percebi una "amenaça real" o "greu" per a la garantia de subministrament.

La nova disposició amplia la protecció de què ja disposaven els actius regulats del sector energètic, entre els quals figuren la distribució i transport de gas, l'operació dels sistemes elèctrics i gasistes, els sistemes extrapeninsulars i els emmagatzematges de gas. També estan protegides les centrals nuclears i les instal·lacions tèrmiques de carbó d'especial rellevància en el consum de carbó de producció nacional.

stats