PRIVATITZACIONS
Misc 20/07/2013

La justícia tomba l'adjudicació d'ATLL a Acciona

El TSJC ratifica la decisió de l'òrgan consultiu del Govern i apunta que la concessió ha de ser per a Agbar

i
Ignasi Pujol
3 min

Barcelona.Nou capítol en el serial al voltant d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), la privatització més gran de la història de la Generalitat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos presentats per Acciona i la Generalitat i ha ratificat novament la decisió de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) d'anul·lar l'adjudicació d'ATLL a Acciona.

El grup presidit per José Manuel Entrecanales es va adjudicar el servei al novembre en aliança amb el banc brasiler BTG Pactual i les famílies catalanes Rodés i Godia-Torreblanca. L'oferta perdedora estava liderada per Aigües de Barcelona (Agbar), participada en un 75% pel grup francès Suez Environnement i en un 25% per La Caixa. La concessió durant 50 anys del servei d'ATLL, que potabilitza l'aigua que beuen 4,5 milions de catalans, suposava un pagament inicial de 298 milions d'euros al Govern -satisfet per l'adjudicatari a finals de desembre- i de 696,8 milions addicionals durant la resta de la concessió. Aquest ingrés va permetre a la Generalitat tancar l'any amb un dèficit inferior al 2% (va ser de l'1,96%).

No obstant, al gener l'OARCC, un organisme que depèn del mateix Govern, va anul·lar la resolució del concurs en considerar que Acciona vulnerava el plec de condicions pel que fa al programa d'inversions. Al març el TSJC va denegar les mesures cautelars sol·licitades pel Govern i l'adjudicatari.

La Generalitat -a través del departament de Territori i Sostenibilitat- i Acciona van plantejar llavors recursos de reposició contra les interlocutòries anteriors, que ara el tribunal ha tornat a desestimar, donant de nou la raó a l'OARCC i indirectament també a Agbar, que des d'un principi demana que s'anul·li l'adjudicació d'ATLL. En les interlocutòries notificades ahir, el TSJC rebutja els arguments d'Acciona i la conselleria, que advertien dels danys econòmics derivats de l'anul·lació de l'adjudicació, tant per a les finances de la Generalitat com per als consumidors i els mateixos treballadors afectats.

El tribunal considera que el manteniment de la decisió de l'OARCC no comporta danys que tinguin prou entitat, ja que la llei obliga a la selecció d'un nou contractista, de manera que els perjudicis es limitarien al procés de transició al nou concessionari. Aquesta valoració ha comptat amb el vot particular d'un dels quatre magistrats del tribunal, Alberto Andrés. Aquest jutge sosté que l'execució de la resolució de l'OARCC "comportarà la necessitat de restituir a l'adjudicatari una quantitat pròxima als 300 milions d'euros", que és l'avançament pagat per Acciona a la Generalitat, "amb les dificultats lògiques de tresoreria en els actuals moments de crisi".

"A més, l'impacte sobre el dèficit públic arribaria al 0,51% del PIB de Catalunya", afegeix el magistrat, que subratlla que la situació "podria fer necessari" que l'executiu català apliqués "noves mesures d'austeritat". "És obvi que aquestes conseqüències econòmiques desborden clarament el marc del contracte litigiós i tenen una incidència macroeconòmica que ha de ser tinguda en compte a l'hora de resoldre sobre la mesura cautelar sol·licitada", conclou Andrés.

Discrepàncies al tribunal

Els altres tres membres del tribunal, en canvi, assenyalen en la interlocutòria que si s'anul·la l'adjudicació es pot assignar la prestació del servei a una segona empresa que assumirà la retribució corresponent, de manera que "el dèficit es mantindrà en els mateixos termes".

"No queda acreditat amb prou solvència un dany desproporcionat derivat de l'execució de la resolució impugnada", remarca el tribunal, que tampoc veu provats els danys que l'anul·lació causaria als consumidors, per un augment de les tarifes, i als treballadors d'ATLL. No obstant, el document diu que "certament no es pot descartar una evolució negativa de la situació que comporti perjudicis, eventualment perjudicis desproporcionats, però aquesta possibilitat és ara per ara hipotètica i incerta".

Acciona va sol·licitar la recusació d'un dels magistrats, Eduardo Paricio Rallo, ja que va col·laborar amb Agbar en un llibre que la companyia va publicar l'any passat. Paricio és un dels signants de la interlocutòria feta pública ahir.

Acciona i el Govern tenen ara un termini de deu dies per interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. L'adjudicatari ja ha dit que recorrerà al Suprem, mentre que la Generalitat va emetre ahir un comunicat en què deia que "decidirà aquest dimarts durant la reunió del consell executiu quines mesures prendrà". L'escrit apunta que la interlocutòria del TSJC "no resol el fons de l'assumpte, ni és cap resolució definitiva". A més, el Govern s'aferra al fet que la decisió "no s'ha adoptat per unanimitat i compta amb un vot particular que concorda amb els arguments esgrimits per la Generalitat". Fonts d'Agbar van assenyalar que "s'han d'acatar les decisions judicials", mentre que Acciona i el Govern pensen que el contracte actual d'ATLL és vigent fins que no hi hagi una decisió judicial ferma que digui el contrari.

stats