18/05/2013

El jutge acusa Blesa d'"ignorància deliberada"

3 min
CÀSTIG INHABITUAL 
 Miguel Blesa, president de Caja Madrid durant 13 anys, entre el 1996 i el 2009,  és el primer banquer espanyol contra el qual es dicta presó des de la condemna  de 20 anys que va recaure sobre Mario Conde l'any 1993.

Barcelona.Ni 24 hores entre reixes. L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, el primer banquer espanyol que ha ingressat a la presó per la gestió prèvia a la crisi actual, va sortir ahir a la tarda de la presó madrilenya de Soto del Real després que la seva família reunís els 2,5 milions d'euros de fiança que va fixar el jutge dijous, quan va ingressar a la presó.

El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva -que investiga la concessió d'un préstec de 26,6 milions d'euros al grup Marsans-, va ordenar l'ingrés a la presó provisional de Blesa per delicte societari, falsedat en document públic i apropiació indeguda en relació amb la compra el 2008 del City National Bank de Florida. Segons la interlocutòria elaborada pel magistrat, l'operació es va realitzar saltant-se els deguts controls i va provocar un forat de 500 milions a Caja Madrid.

Els advocats tenien quatre vies per fer el pagament de la fiança. La primera era amb un aval solidari, la segona aportant una garantia hipotecària, la tercera a través d'un fiador personal i la quarta fent el pagament en metàl·lic. Blesa va cobrar almenys 12,4 milions entre el 2007 i el gener del 2010, quan va ser substituït al capdavant de l'entitat per l'exministre d'Economia del PP Rodrigo Rato.

Fiança aconseguida

Segons fonts judicials citades per Efe, al voltant de les 13.30 hores d'ahir l'entorn de Blesa havia aconseguit completar la quantitat fixada com a fiança. Després de reunir aquesta quantitat, el seu advocat va començar a tramitar la validació de la fiança.

El jutge, que també va retirar el passaport al banquer en considerar que hi havia un "innegable risc de fuga", va justificar l'adopció d'aquesta mesura cautelar davant els "indicis racionals de responsabilitat criminal" en l'actuació de Blesa.

La compra del City National Bank de Florida va ser per 1.117 milions de dòlars (754 milions d'euros al canvi aplicat el 2008), encara que Caja Madrid primer va adquirir el 83% de l'entitat i un any després el 17% restant per evitar haver de sol·licitar el permís que a partir de certa quantitat de diners havia de donar el govern de la Comunitat de Madrid.

Segons la interlocutòria, el perjudici econòmic per a Caja Madrid era "plenament previsible i anticipable, si no és -en la hipòtesi més favorable a l'imputat- per l'absència total de la mínima diligència en la gestió i destí projectat pels fons de Caja Madrid, sobretot davant d'una quantia tan elevada".

El magistrat atribueix a l'expresident de Caja Madrid una conducta "aberrant", un fet que, sumat a la crisi econòmica, "possiblement conduirà al col·lapse" de l'entitat.

El document judicial està trufat de frases contundents sobre el comportament de Blesa al capdavant de Caja Madrid. Per exemple, remarca que Blesa va incórrer "en un nivell d'ignorància deliberada constitutiu" d'un "dol directe" a l'entitat financera, germen de la nacionalitzada Bankia.

"L'imputat no ha respost a cap pregunta que permeti oferir una explicació raonable del que s'ha esdevingut", completa el magistrat.

Blesa, que dijous va declarar davant del jutge, va defensar l'adquisició de l'entitat nord-americana perquè comptava per a això amb l'autorització expressa del Banc d'Espanya i anava precedida dels informes favorables d'analistes.

En canvi, el document judicial apunta: "Enmig d'una tempesta no hi ha vaixell que, sigui com sigui, hagi d'aguantar; tampoc davant la presència d'un tsunami; hi ha millor o pitjor gandula per passar la tarda prenent el sol".

Cal destacar que el consell d'administració de Caja Madrid, integrat per representants del PP, el PSOE, IU i dels sindicats CCOO i UGT, va abonar per unanimitat la compra del City National Bank.

Blesa és el primer gran banquer espanyol contra el qual es dicta presó per frau financer i gestió anòmala des de la condemna de 20 anys que va recaure sobre Mario Conde el desembre del 1993.

stats